Ce trebuie să mănânci când ai tensiunea mare: Fructele și legumele te ajută să ții problema sub control

de: BZI.ro
10:13, 14 iul. 2021

Tensiunea mare sau hipertensiunea poate fi ținută sub control dacă știi ce trebuie să mănânci. Cu ajutorul unei diete echilibrate și sănătoase, care să conțină cât mai multe fructe și legume poți avea un control asupra tensiunii arteriale.

Tensiunea mare sau hipertensiunea se referă la presiunea sângelui exercitată pe pereții arterelor tale. Din cauza tensiunii arteriale mari, pereții vaselor de sânge se pot altera, lucru care duce la apariția unor boli de inimă, boli renale, accident vascular cerebral și alte probleme.

Ce trebuie să mănânci când ai tensiunea mare: Scapă, în primul rând, de sare!

Multă lume obișnuiește, din dorința de a face mâncarea mai gustoasă, să exagereze cu sarea, fără a ține cont că majoritatea produselor din natură conțin deja cantitatea de sodiu necesară pentru buna funcționare a organismului.

Tocmai de aceea, este indicat să reduceți, dacă nu chiar să eliminați sarea din mâncărurile pe care preparați acasă. Chair dacă la început mâncarea vi se va părea că nu are gust, veți realiza pe parcurs că gustul se educă și veți aprecia savoarea naturală a produselor.

Medicii recomandă reducerea, dacă nu chiar eliminarea, sării din mâncare deoarece există o legătură directă între consumul de sare și hipertensiune, excesul de sodiu fiind una dintre cauzele apariției bolii.

Doar prin scoaterea sării din alimentația tratarea hipertensiunii arteriale devine mai simplă și poate chiar duce la creșterea eficienței medicației în cazurile grave și complicate.

Pentru a scăpa de sarea în exces din alimentele consummate se recomandă evitarea alimentelor gata preparate și a produselor fast-food, a mezelurilor și brânzeturilor fermentate, a sosurilor sărate, a produselor afumate, uscate sau marinate din carne sau pește, a conservelor și murăturilor și, nu în ultimul rând, înlocuirea sării de bucatarie cu alte condimente sau ierburi aromate.

Dieta bogată în legume, fructe proaspete și produse lactate degresate

Pentru a ține tensiunea arterială sub control se recomandă o dietă echilibrată. Pe lângă reducerea sării din alimentaţie, este necesară o dietă sărăcă în calorii şi scăderea greutăţii, în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Medicii recomandă evitarea prânzurilor copioase, a băuturilor alcoolice şi cafelei.

Pentru reducerea tensiunii arteriale, prin relaxarea vaselor de sânge, se recomandă calciul din lapte și iaurt, alături de magneziul din spanac, leguminoasele-boabe și cerealele integrale, care au un efect pozitiv asupra hipertensiunii prin intermediul vasodilatației.

De asemenea, prazul are proprietăți diuretice datorită conținutului crescut de potasiu și redus de sodium. Tocmai de aceea poate fi folosit împotriva retenției de lichide și a hipertensiunii. Partea albă a legumei este bogată în fibre solubile și glucide cu proprietăți diuretice, iar partea verde conține multe vitamine.

Usturoiul este o altă legumă recomandată pentru scăderea tensiunii arteriale și care are eficiență maximă atunci când este consumată în formă naturală.

Printre alimentele bogate în potasiu, cele mai recomandate sunt fructele (banana, struguri, caise, prune, suc de portocale) și legumele (dovlecei, roșii, broccoli, fasolea boabe sau alte leguminoase și cartoful copt în coajă). Pentru că sunt o sursă excelentă de fibre, perele ajută la scăderea presiunii arteriale. Și seminţele crude de floarea soarelui sunt indicate în cazul hipertensiunii, a problemelor cardiovasculare sau colesterolui mărit, deoarece hrănesc organele digestive, splina şi pancreasul.