Ce trebuie să faci când îți miroase gura: Cum să scapi rapid de această situație stânjenitoare

de: BZI.ro
10:13, 09 iul. 2021

Respirația urât mirositoare, numită medical halenă, reprezintă o stare neplăcută, care te pune în situații jenante în compania altor oameni. Persoanele care se confruntă cu această problemă sunt interesați să știe ce trebuie să faci când îți miroase gura.

Pentru a rezolva această problemă sunt mai multe metode simple, însă soluția cea mai bună pentru înlăturarea halenei se găsește în funcție cauza care a dus la apariția respirației urât mirositoare.

Respiratia urât mirositoare poate varia ca intensitate, în funcție de cauza sa.

De ce miroase urât din gură

Respirația urât mirositoare apare în urma formării de compuși de sulf prin degradarea resturilor alimentare prezente în gură sau în urma deteriorării mucoasei bucale, fapt ce duce la formarea de celule moarte.

Aproape 80 % dintre cauzele apariției respirației urât mirositoare sunt reprezentate de prezența bacteriilor. Mediul umed din gură este un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. Acestea se hrănesc cu resturile alimentare din gură și duc la depunerea unor reziduri cu miros neplăcut.

O altă cauză a apariției respirației urât mirositoare sunt unele alimente sau condiment care pot duce la schimbări ale respirației.

Fumatul este o altă cauză care poate duce la apariția halenei existând și un risc mai mare de afecțiuni gingivale și depuneri de tartru.

Altă cauză poate fi apariția unor infecții gingivale sau existența unor afecțiuni medicale, mirosul urât putând fi un simptom al unor probleme ale sinusurilor, al refluxului gastroesofagian, al diabetului, al unor afecțiuni renale sau hepatice.

Unele medicamente administrate în chimioterapiei, unele tranchilizante și deficitul unor vitamine pot fi alte cauze ale apariției mirosului neplăcut.

Ce trebuie să faci când îți miroase gura

Pentru tratarea halitozei trebuie cunoscută cu exactitate cauza apariției acesteia. Astfel, dacă drept cauză este acumularea de bacterii, medicul poate stabili folosirea unei paste de dinți antibacteriene.

Dacă există o problemă orală, stomatologul va curăța și va trata bolile ale gingiilor sau cariilor. Tocmai de aceea, este recomandată o igienă orală care să constea în spălarea dinților cel puțin de două ori pe zi.

Dacă respirația urât mirositoare este cauzată de probleme de sănătate, medicul de familie poate recomanda un consult de specialitate. Odată cu tratarea bolii care a stat la baza respirației neplacute, mirosul urât ar trebui să dispară sau, dacă nu, măcar să se amelioreze.

Remedii naturale pentru eliminarea mirosului urât din gură

Pe lângă tratamentele pe care le pot prescrie medicii, există mai multe remedii naturale pentru rezolvarea problemei legate de mirosul urât din gură.

Soluția salină poate reprezenta un bun remediu pentru a scăpa de halenă. Clătirea gurii cu apa în care ai dizolvat sare de mare elimină bacteriile din cavitatea bucală.

Bețele de scorțișoară pot avea efecte antibacteriene și combat bacteriile din cavitatea orală.

Un alt remediu natural împotriva mirosului urât mirositor poate fi verdeață. Astfel, pătrunjelul, busuiocul, menta și coriandrul pot fi folosite pentru combaterea respirației urât mirositoare. Clorofila care se regăsește din belșug în aceste verdețuri neutralizează mirosurile neplăcute.

Ceaiul verde are proprietăți dezinfectante, însă totodată acționează și precum un odorizant pentru cavitatea bucală. Și ceaiul de mentă are proprietăți similare. Consumă o ceașcă de ceai verde sau de mentă după fiecare masă și vei observa că respirația ta va fi reîmprospătată.