Ce trebuie să facă românii care și-au stabilit domiciliul în străinătate. Legea care a stârnit controverse
Iată ce trebuie să facă românii care și-au stabilit domiciliul în străinătate. Cetățenii români care dețin pașaport CRDS, care confirmă domiciliul lor în străinătate și doresc să-și schimbe domiciliul în România, trebuie să se prezinte personal la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor din localitatea unde doresc să-și stabilească domiciliul. Iată legea care a stârnit controverse.
Ce trebuie să facă românii care și-au stabilit domiciliul în străinătate
Cetăţeanul român care şi-a stabilit domiciliul în străinătate poate depune cerere pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic sau a unui paşaport simplu temporar, cu menţionarea statului de domiciliu (pașaport CRDS).
Pașaportul CRDS reprezintă un document pe baza căruia cetățeanul român poate face dovada identității, cetățeniei, calității, precum și a dreptului titularului de a călători în străinătate.
Deoarece cetățenii români nu pot avea în același timp decât un singur domiciliu, fie în România și deținând carte de identitate, fie în străinătate și deținând pașaport CRDS, la data predării actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România, lucrătorul din serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor anulează pașaportul CRDS și îl returnează titularului.
Ce acte sunt necesare pentru restabilirea domiciliului în România
Cetățenii români care dețin pașaport CRDS, care confirmă domiciliul lor în străinătate și doresc să-și schimbe domiciliul în România, au nevoie de câteva documente: cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România; certificatul de naştere; certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor; hotărârea de divorţ definitivă/certificat de divorţ însoţit de convenția privind stabilirea domiciliului și încredințarea minorului după caz; certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta de până la 14 ani, care îşi schimbă domiciliul împreună cu solicitantul actului de identitate; dovada adresei de domiciliu – dacă solicitantul nu este titularul spațiului de locuit este necesară prezența proprietarului care va prezenta actul de proprietate și actul de identitate; paşaportul românesc valabil sau expirat, cu menţionarea statului de domiciliu, în original şi copia filei conţinând date personale, sau certificatul de cetăţenie română; actul de identitate şi/sau paşaportul, eliberat/eliberate de către autorităţile străine; documentul cu care face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
O altă lege va intra în vigoare pentru românii cu pașaport. Conform unui proiect de lege, în viitorul apropiat, cetățenii români vor primi notificări prin SMS și email atunci când documentele lor, cum ar fi buletinul, pașaportul sau permisul de conducere, se apropie de data expirării. Destinatarul va primi avertismentul cu 90 de zile înainte de data expirării fiecărui document.
În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia.
Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. Este important de menționat că, dacă autoritatea nu deține informațiile necesare, cetățenii vor fi notificați prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut. În ceea ce privește notificarea prin SMS sau email, autoritățile publice vor iniția proceduri pentru colectarea numerelor de telefon și a adreselor de email ale cetățenilor.