Ce trebuie să facă proprietarii de terenuri până la venirea iernii! Cei care nu respectă legea vor fi amendați
Mulți români vor să afle ce trebuie să facă proprietarii de terenuri până la venirea iernii! Cei care dețin unul sau mai multe terenuri au obligația de a curăța suprafețele pe care le dețin de ambrozie sau alte buruieni. Cei care nu respectă legea vor fi amendați.
Ce trebuie să facă proprietarii de terenuri până la venirea iernii!
Românii care au în proprietate personală unul sau mai multe terenuri trebuie să se ocupe de curățarea acestora de buruieni. Cei care lasă terenul în paragină riscă să fie amendați. Pentru persoanele fizice care nu respectă legea privind combaterea ambroziei în totalitate, amenzile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 25.000 și 50.000 de lei.
Mulți proprietari de terenuri recurg la altă metodă ilegală pentru a curăța pământul. Este vorba despre incendierea vegetației și a materialelor toxice. Alți proprietari transformă terenul părăsit într-o adevărată groapă de gunoi. Depozitatea gunoaielor pe un teren este interzisă.
,,Din acest motiv, cred că va trebui să avem instrumente noi de identificat aceste depozite ilegale și de a lua măsuri urgente, că dacă vom aștepta la nesfârșit… Măsuri urgente înseamnă că statul român trebuie să notifice proprietarul că are o groapă de gunoi pe terenul lui și, dacă în 7 – 14 zile nu ecologizează, statul român e obligat să intervină, să ecologizeze și să transmită factura fiscală, dispoziția de plată proprietarului respectiv, indiferent că e persoană fizică sau juridică. Și dacă n-o plătește, executăm silit. Problema principală a României e că primarii nu se ceartă cu cetățenii din localitate și atunci de ce să se apuce să-i amenze, să-i urmărească, când ar putea să nu facă nimic?”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
O problemă frecventă este aceea a terenurilor afectate de prezența ambroziei. Proprietarii sunt obligați să curețe terenurile și să înlăture planta toxică.
Cum trebuie curățate terenurile de buruieni
Primul pas este identificarea plantelor de ambrozie pe terenurile afectate și monitorizarea acestora. Ambrozia trebuie cosită înainte de înflorire, de preferat în lunile iunie-iulie. Cosirea trebuie repetată și toamna deoarece planta poate reînflori și produce semințe chiar și după o primă tăiere. Dacă o persoană deține o suprafață mică de teren, atunci se poate smulge manual ambrozia din rădăcină. Pentru terenurile agricole sau pajiștile mari, aratul este necesar pentru a distruge ambrozia, dar și alte buruieni dăunătoare.
O altă lege îi vizează pe proprietarii care au terenuri în extravilan. Legea prevede anumite condiții de utilizare pentru un teren extravilan, diferite de cele aplicate pentru intravilan. Este supus unor condiții stricte de utilizare, fiind nevoie de aprobări și autorizații pentru orice tip de intervenție. Deși terenurile în extravilan sunt destinate în special activităților agricole, sunt permise anumite tipuri de construcții în extravilanul localităților. Acestea vizează în principal obiective care, prin natura sau dimensiunea lor, nu pot fi amplasate în intravilan sau prezintă un interes public major. Este obligatorie obținerea de autorizații și a tuturor avizelor necesare pentru realizarea oricărei construcții permise în extravilan.
Proprietarii sunt obligați să curețe terenurile înainte de venirea iernii. Terenurile lăsate în paragină sau terenurile pe care a crescut ambrozia pot aduce proprietarului amenzi uriașe.