Ce trebuie facut pentru a indeparta dopurile de ceara din urechi. Cel mai important este sa nu folositi betisoare

de: BZI.ro
11:55, 19 feb. 2020

Dopurile de ceară din urechi. Cerumenul este o substanţă secretată la nivelul conductului auditiv extern cu rolul de a proteja urechea externă. Ceara din urechi conţine o substanţă cu efect antibacterian. Ea are un pH acid benefic pentru tegument şi reţine corpii străini care pătrund în ureche (praf, insecte etc.).

Compoziţia şi aspectul secreţiei ceruminoase diferă în funcţie de rasă. Este mai uscată la asiatici și mai bogată în lipide la caucazieni şi afroamericani, în funcţie de vârstă, sex şi vechimea dopului de ceară.

Dopurile de ceară din urechi

Atunci când se acumuleză o cantitate mai mare de ceară, apare un discomfort la nivelul urechii. Iar acest inconvenient se poate manifesta prin diferite simptome:
– țiuit în ureche,
– mâncărime persistentă,
– dureri frecvente de ureche,
– pierderea parţială a auzului (senzaţia permanentă de ureche înfundată),
– miros neplăcut.

Astfel, vedem cât de importantă igiena obișnuită cu apă și săpun. Mai mult, însă, urechile au nevoie și de o curăţare periodică pentru a elimina excesul de ceară.

De ce apar dopurile ceruminoase din urechi

Așadar, ce provoacă acumularea de ceară în exces în urechi? Înainte să vorbim despre modalităţile prin care poţi elimina excesul de cerumen este important să ştim ce provoacă acest discomfort.

Multă lume folosește beţişoare pentru curăţarea urechilor. Într-adevăr, cu acestea se îndepărtează o cantitate mare de ceară. Însă nu este bine deoarece dispare bariera care protejează urechile de bacterii şi de ciuperci. Mai mult, stratul de ceară care rămâne este presat în canalul auditiv de intervenţiile frecvente cu beţişoare. Astfel, cu timpul se formează un dop de ceară care afectează auzul.

Aşadar, în astfel de situaţii ar trebui să apelăm la medic pentru a nu risca agravarea unor probleme.