Ce tip de alcool dispare mai repede din organism? Medicul legist Călin Scripcaru: „Cu cât o băutură este mai slabă în concentrația alcoolică, cu atât efectele asupra psihicului sunt mai tardive” – VIDEO
Prof.dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre metabolizarea alcoolului. Ce tip de alcool dispare mai repede din organism?
Alcoolul induce persoanei care îl consumă o stare de bine și poate, chiar, destinde atmosfera unei petreceri. Desigur, acest lucru se întâmplă doar dacă este consumat în cantități moderate. Dar când consumul ocazional devine obișnuință, poate avea efecte dăunătoare asupra organismului. Potrivit a numeroase studii, bărbații nu ar trbeui să consume zilnic mai mult 3-4 unități de alcool, iar femeile 2-3, o unitate de alcool reprezentând 10 mililitri de alcool pur.
Ce tip de alcool dispare mai repede din organism? Prof.dr. Călin Scripcaru: „Băuturile spirtoase se absorb ceva mai repede”
În ceea ce privește tipul de alcool care dispare mai repede din organism, medicul legist Călin Scripcaru a precizat că totul se află în strânsă legătură cu metabolizarea alcoolului. Astfel, cu cât o băutură este mai slabă în concentrația alcoolică, cu atât efectele asupra psihicului sunt cumva mai tardive. Cu alte cuvinte, absorbția unei băuturi spirtoase se face ceva mai repede, decât a unor băuturi mai slabe.
„Aici vorbim despre metabolizarea alcoolului. Băuturile spirtoase se absorb ceva mai repede. Cu cât o băutură este mai slabă în concentrația alcoolică, cu atât efectele asupra psihicului sunt cumva mai tardive. Deci absorbția unei băuturi spirtoase se face ceva mai repede, decât a unor băuturi mai slabe. Dar, pe de altă parte trebuie menționat faptul că indiferent ce băutură consumăm, se va ajunge la o alcoolemie maximă, care este aceeași. Dacă aceeași alcoolemie maximă se realizează din consumul a 200 de mililitri de votcă sau a două sticle de vin, tot la alcoolemia aia maximă ajungem, indiferent dacă consumăm votcă sau vin.”, a explicat medicul Călin Scripcariu pentru BZI LIVE.
Potrivit medicului, unicul factor care transformă substanțial absorbția alcoolului este cel legat de alimentație. În acest fel, consumul pe stomacul gol ne poate face să ajungem la alcoolemia maximă în 30 de minute, pe când consumul pe stomacul plin lungește acest interval pentru aproximativ două ore.
„Singurul factor care modifică substanțial absorbția alcoolului este legat de alimentație. Deci consumul pe stomacul gol ne face să ajungem la această alcoolemie maximă în 30 de minute, în timp ce consumul pe mâncate lungește acest interval cam până la două ore. Dar se va ajunge la aceeași alcoolemie maximă, numai că ceva mai târziu.”, a completat medicul.
Prof.dr. Călin Scripcaru: „Eliminarea alcoolului este cu 0,15 grame la mie pe oră, indiferent ce bem”
Medicul Călin Scripcaru a precizat că alcoolul, ca orice substanță, are o perioadă de absorbție, care este urmată de perioada de eliminare, până când substanța dispare din organism.
„În ceea ce privește eliminarea, pentru că metabolismul alcoolului în corp, ca orice substanță, are o perioadă de absorbție, un platou mic, mic, la maxim și, după aceea, începe perioada de eliminare până substanța dispare din organism. Deci poate fi băutură spirtoasă, poate fi vin sau poate fi bere. Dacă e o bere de 500 de mililitri reprezintă 25 de mililitri de alcool pur. La o persoană de 100 de kilograme ar genera o alcoolemie de 0,25, că se împarte la greutate, deci cam în două ore, chiar mai puțin de două ore, ar dispărea din organism.”, a explicat prof.dr. Călin Scripcaru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.