Ce sunt polipii uterini și de ce apar. Pot afecta femeile de orice vârstă!
Polipii uterini sunt ca un fel de umflături care apar la nivelul endometrului, acea căptușeală interioară a uterului și de cele mai multe ori nu sunt canceroși.
Este important să fie monitorizați, deoarece polipii uterini pot cauza probleme ale ciclului menstrual și ale fertilității.
Ce sunt polipii uterini și de ce apar
Polipii uterini sunt excrescențe, adică cresturi de țesut, care apar pe peretele interior al uterului, cunoscut sub numele de endometru, de aici și denumirea de polipi endometriali care sunt diferiți de chisturile ovariene. Este posibil să apară un singur polip sau mai mulți.
Aceștia încep prin creșterea excesivă a celulelor din mucoasa uterină și se pot extinde în uter. De obicei se opresc acolo, dar există și cazuri când trec de cervix și se întind până la vagin.
În funcție de ritmul și modul în care cresc, mărimea lor variază de la câțiva milimetru, cât semințele de mei sau susan, până la câțiva centimetri, cât o minge de ping pong sau mai mari.
Cu toate că este posibil să fie canceroși, polipi precanceroși, de cele mai multe ori sunt polipi benigni, necanceroși. Deseori pot cauza probleme ale ciclului menstrual și sângerări.
Nu se știe exact când și de ce poate să apară un polip pe uter. Cercetătorii nu cunosc momentan cauzele ce provoacă dezvoltarea acestor formațiuni. Ceea ce știm, în schimb, este că un rol important în creșterea acestor polipi îl au hormonii, și că polipii răspund la fluctuațiile de estrogen.
Gândește-te așa: nivelul tău de estrogen crește și scade pe parcursul ciclului menstrual, având un impact direct asupra modului în care endometrul se îngroașă în fiecare lună. Modul în care are loc îngroșarea acestui țesut endometrial are cu siguranță o anumită legătură și cu creșterea polipilor. Cu cât nivelul de estrogen din corp este mai ridicat, cu atât crește și riscul ca polipii uterini să crească mai mult.
Care sunt simptomele?
Dereglarea ciclului menstrual constituie cel mai frecvent simptom al polipilor uterini. Aceștia pot determina o mulțime de modificări ale sângerărilor lunare, cum ar fi ciclu menstrual neregulat, nu știi niciodată când și cât de abundent îți vine menstruația.
Sângerările abundente sunt un alt simptom, pentru că un flux menstrual, neobișnuit de puternic, este ceea ce în termeni medicali se numește menoragie. Cu toate că fiecare femeie este unică și nu există o cantitate standard de sânge care se poate pierde la menstruație, îți poți da seama dacă fluxul tău se schimbă în funcție de menstruațiile precedente.
Sângerări intermenstruale: pot fi sângerări slabe sau spotting, care la rândul lor pot indica o problemă de sănătate sau pot fi normale. Există o mulțime de alte motive pe lângă polipii uterini pentru care ai putea observa sângerări în afara menstruației, și nu întotdeauna e cazul să-ți faci griji
Un alt simptom important sunt sângerările după actul sexual.
Indiferent de tipul de sângerări pe care le cauzează polipii uterini, se recomandă să folosești întotdeauna produse menstruale naturale care nu vor înrăutăți situația pentru că chimicalele toxice din produsele convenționale (vopseluri, înălbitori, plastic) pot cauza iritații și pot tulbura flora vaginală, crescând și mai mult disconfortul.