Ce sunt leucocitele: Ce semnifică valorile mici sau mari ale globulelor albe
Leucocitele sau globulele albe sunt niște elemente componente ale sângelui care sunt implicate în apărarea împotriva patogenilor și în identificarea unor patologii active. Chiar dacă reprezintă un procent mic din totalul volumului sangvin este foarte important să știm ce sunt leucocitele deoarece rolul lor este definitoriu pentru sistemul nostru imun
Leucocitele au rolul de apărare împotriva infecțiilor bacteriene și virale, dar și a altor patologii. Leucocitele reprezintă doar 1% din volumul total de sânge, iar locul lor de origine este în măduva spinării și sunt produse cu o frecvență ce diferă de la un tip la altul.
Luecocitele sunt de 5 tipuri: monocite, limfocite, neutrofile, eozinofile și bazofile.
Monocitele au cele mai mari dimensiuni și sunt implicate în apărarea împotriva infecțiilor bacteriene. Acestea au un nucleu cu o formă asemănătoare unui rinichi.
Limfocitele au rol de producere a anticorpilor, în timp ce neutrofilele sunt cele mai multe și ajută în lupta cu bacteriile și fungii.
Eozinofilele sunt importante pentru procesele alergice, parazitare și neoplazice, iar bazofilele produc histamina, cu scopul ajutării sistemului imun pentru procesele de apărare împotriva patogenilor.
Ce sunt leucocitele: Valori normale
Valorile normale ale leucocitelor sunt în intervalul 4.500 – 11.000 pe milimetru cub de sânge. Acest interval este valabil pentru o persoana adultă, sănătoasă. Pe lângă aceste valori, în funcție de vârstă, nivelul normal de leucocite poate fi:
La nou născuți: 13.000 – 38.000 pe milimetru cub;
La două săptămâni după naștere: 5.000 – 20.000 pe milimetru cub;
Trimestrul trei de sarcină, în cazul femeii însărcinate – 5.800 – 13.200 pe milimetru cub.
O valoare peste limita normală poartă denumirea de leucocitoză, în timp ce o valoare scăzută poartă numele de leucopenie.
Leucocitoza este identificată pe analiză prin creșterea valorii globulelor albe peste 11.000 pe milimetru cub de sânge și reprezintă apărarea organismului împotriva unei infecții sau în timpul unei boli.
Numărul ridicat de leucocite poate fi determinat de infecțiile active produse de bacterii, viruși, paraziți sau fungi.
Și anumite medicamente pot determina o creștere a numărului leucocitele. Astfel se întâmplă în cazul persoanelor care iau corticosteroizi sau epinefrina.
Numărul ridicat de leucocite mai poate fi cauzat de afecțiuni ale măduvei spinării, de leucemia limfocitară, reacțiile alergice acute și alergiile cronice, dar și de afecțiunile autoimune, precum poliartrita reumatoid sau de stres și fumat.
Leucopenia apare atunci când numărul de leucocite este sub 4.500 pe milimetru cub de sânge. Și se manifestă printr-o apărare ineficientă împotriva infecțiilor și a altor afecțiuni.
Numărul scăzut de leucocite poate fi determinat de infecțiile active pronunțate, malformațiile congenitale ale măduvei hematogene, reacțiile adverse la diferite medicamente, precum antibioticele.
De asemenea, afecțiunile autoimune, procesele neoplazice, anemia aplastică, malnutriția și deficiențele de vitamine pot duce la o diminuare a numărului de leucocite.
Cum se tratează afecțiunile legate de leucocite
Tratamentul în cazul în care leucocitele au valori prea mari în sânge depinde de boală ori factorul care cauzează creșterea nivelului globulelor albe. În unele cazuri, fluctuațiile valorilor globulelor albe s-ar putea să nu determine apariția unor simptome, însă este important că pacientul să meargă la medic pentru că, în urma investigațiilor amănunțite, acesta va putea identifică apoi cauza exactă a problemei și va putea prescrie un tratament.
Alegerea tratamentului în cazul scăderii numărului de leucocite depinde foarte mult de cauza care a dus la această diminuare.
Pentru cazurile mai grave, se poate dispune oprirea medicației care a cauzat scăderea limfocitelor și administrarea unui tratament pentru infecția bacteriană, fungică sau virală care a cauzat scăderea numărului de leucocite.
În plus, se poate stabili administrarea unui tratament cu anticorpi, precum gamaglobulina, pentru a contribui la prevenirea infecțiilor în situația în care pacientul are prea puține celule B și are nevoie de anticorpi suplimentari.
Mai mult, cardiologul poate decide efectuarea unui transplant de celule stem în cauzele moștenite de scăderea a numărului de leucocite.