Ce sunt hemoroizii trombozați? Iată cum se formează și ce simptome prezintă
Hemoroizii reprezintă niște dilatații venoase patologice, asemenea varicelor, care apar la nivelul canalului anal. Acestea se inflamează și pot genera o dilatație vasculară patologică. Hemoroizii sunt de trei tipuri: interni, externi și trombozați.
Hemoroizii interni se formează în interiorul rectului și, de regulă, nu se pot simți sau vedea. Aceștia nu sunt dureroși, dar sunt cazuri în care sângerează sau colectează cantități mici de mucus, ceea ce duce la apariția unei iritații, ce poartă denumirea de prurit anal.
Pe de altă parte, hemoroizii externi se află sub pielea din jurul anusului, în zona în care există mai mulți nervi sensibili la durere. Acești hemoroizi sunt dureroși și sângerează, iar pielea devine iritată și erodează. În cazul în care un cheag de sânge se formează în interiorul unui hemoroid extern, durerea apare brusc și este severă.
În ceea ce privește hemoroizii trombozați, aceștia apar în cazul hemoroizilor externi, în momentul în care se creează cheaguri de sânge în interiorul umflăturilor. Iată cum se manifestă aceștia.
Ce simptome prezintă hemoroizii trombozați?
Așa cum am precizat, hemorozii trombozați sunt, de fapt, hemoroizi externi, care sunt caracterizați de cheaguri de sânge, formate în interiorul umflăturilor. Aceștia pot genera dureri severe și sângerări frecvente.
Persoanele care se confruntă cu hemoroizi experimentează senzații neplăcute de durere și disconfort. De cele mai multe ori, apare sângerarea anală, care apare în timpul defecării. Cantitatea de sânge pierdută nu este mare, însă sunt și cazuri în care poate duce la anemie severă.
De asemenea, tot în timpul defecării, își pot face apariția și durerile sau disconfortul. Astfel, hemoroizii se pot inflama și pot genera durere, mai ales când pe suprafața lor apar leziuni sau se creează cheaguri de sânge. În timp, durerile apar și în timpul statului îndelungat pe scaun.
Un alt simptom întâlnit la persoanele care suferă de hemoroizi este pruritul anal, adică mâncărimea, care vine însoțită și de senzație de arsură sau dureri locale. În plus, atunci când apar cheagurile de sânge, hemoroizii se inflamează și au o culoare albastră spre violet.
Dacă vă confruntați cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate, este necesar să cereți sfatul unui medic. Acesta vă poate pune un diagnostic corect și vă poate recomanda un tratament adecvat.
Hemoroizii trombozați pot fi preveniți! Iată cum
Pentru a preveni apariția hemoroizilor trombozați, trebuie să respectați câteva sfaturi prețioase. În primul rând, este necesar să consumați o cantitate suficientă de apă (minimum doi litri pe zi), dar și alimente bogate în fibre, cum sunt: porumbul, ovăzul, nucile, fasolea sau dovleceii.
În dietă trebuie incluse cât mai multe legume și fructe proaspete. Acestea previn constipația și normalizează tranzitul intestinal.
Se recomandă evitarea condimentelor și alcoolului, pentru a preveni dilatarea vaselor de sânge din zona anală și, implicit, apariția bolii.
Mai mult decât atât, este indicată și evitarea sedentarismului. Faceți o pauză de cel puțin cinci minute la fiecare oră și ridicați-vă de pe scaun sau folosiți un scaun tare, pentru a preveni apariția trombozei hemoroidale.
Nu în ultimul rând, este foarte important să adoptați o igienă corectă și să evitați forțarea excesivă și statul îndelungat pe vasul de toaletă.