Ce sumă primesc ieșenii care se înscriu în programul Bazna și Mangalița? Banii intră în conturi la finalul anului 2024
Programul pentru porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița se derulează și în 2024 în Iași. Ajutorul financiar a crescut de la 1.200 de lei la 2.000 de lei/scroafă/an. Cererile de înscriere se depun la Direcția Județeană Iași până pe 30 iunie 2024
Fermierii care vor să se înscrie în program trebuie să depună mai multe documente pe lângă cerere. Astfel, au nevoie de certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/actul în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz, al solicitantului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, după caz, dar și un document din care rezultă că exploatația este înregistrată în BND, cu animalele identificate și înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare.
Crescătorii trebuie să depună și documentul de înregistrare de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași, adeverința eliberată de asociația acreditată de Agenția Națională pentru Zootehnie pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, vizată de Oficiul Județean de Zootehnie, prin care se confirmă înscrierea scroafelor/scrofițelor în registrul genealogic al rasei, în secțiunea principală, detaliată pe crotalii și dovada contului activ de disponibilități bancă/trezorerie.
Încep înscrierile în programul Bazna și Mangalița în Iași
Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice. Potrivit datelor din evidența Agenției Naționale pentru Zootehnie, în Registrul Genealogic sunt înscrise peste 1.000 de capete din rasele autohtone Bazna și Mangalița. În Iași, sunt câțiva crescători care au în jur de 50 de capete. Rasa de porc Mangalița este tot mai căutată în România.
Condiții pentru crescătorii din Iași
Crescătorii de porci pot accesa maximum 20.000 de euro în cadrul acestui program, în două exerciții financiare. De asemenea, crescătorii din Iași trebuie să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap, să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în program până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv. Un tânăr din Iași are o fermă cu porci din rasa Mangalița. Astfel, ieșenii pot obține sume importante în programul Bazna și Mangalița.