Ce subiect le-a dat bătăi de cap elevilor la Evaluarea Națională 2022, proba la Limba și Literatura Română
Spre dezamăgirea ministrului Sorin Cîmpeanu, Evaluarea Națională 2022 a scos la iveală probleme grave în ceea ce privește cunoștințele dobândite de elevii de clasa a VIII-a. Cu toate că peste 82% dintre aceștia au luat medii peste 5, după cum arată datele Ministerului Educaţiei, înainte de contestaţii, corectarea testelor a demonstrat un lucru trist: doar 6% dintre elevi au reuşit să scrie corect, în timp ce 21% nu au putut să identifice nici măcar un verb într-un text, a spus ministrul Educației.
Prin acest lucrur, Sorin Cîmpeanu a făcut referință la unul dintre exercițiile primite la Limba română, unde, printre altele, copiii au avut de conjugat la anumite forme verbele „a fi” sau „a vrea”.
Proba la Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională 2022
Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 a arătat că doar 6% dintre elevii de clasa a VIII-a au putut să scrie perfect româneşte, iar 57% dintre ei au probleme de scriere corectă, de ortografie şi de punctuaţie, a explicat ministrul Cîmpeanu. Ministrul Educației a spus că la proba de la Limba română au fost itemi care au avut un procent extrem de mic de rezolvare.
Spre exemplu, itemul 8 de la subiectul 1, unde doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect exerciţiul care viza scrierea corectă.
„Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect româneşte. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ştii ce avem de făcut. Mai exact, verbele „a vrea”, „a fi”, sau substantivul „stradă”, adjectivul „mândru” sau acordul pronumelui cu substantivul, 14% nu ştiu să scrie corect niciunul din cuvintele date la forma cerută”, a spus ministrul Educației.
Exercițiul care i-a pus în dificultate pe elevii de clasa a VIII-a:
La Evaluarea Națională 2022, din cei 155.561 candidaţi înscriși s-au prezentat 148.494, prezența fiind în medie de 95,5%. Peste 82% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională au luat medii peste 5, arată datele publicate joi, 23 iunie, de Ministerul Educaţiei. Așadar, 82,3% dintre candidaţi, adică 122.166 elevi, au avut medii mai mari sau egale cu 5, iar 17,7% dintre candidaţi, adică 26.328, au obţinut medii mai mici ca 5.
Din păcate, printre judeţele care se află în coada clasamentului se numără Caraş-Severin, Teleorman şi Mureş.
Rezultate Evaluare Naţională 2022
În acest an, la Evaluarea Națională au fost acordate 221 de medii de 10, față de 120 în 2021, potrivit rezultatelor afișate joi, 2 iunie, înaintea depunerii contestațiilor. Elevii din București, urmați de cei din județele Cluj și Argeș au obținut cele mai multe medii de 10. În București, spre exemplu, au fost 37 de medii de 10 la Evaluarea Națională 2022. Urmează în top, la egalitate, județele Cluj și Argeș, cu câte 17 medii de 10, iar pe locul al treilea este județul Iași cu 16 medii de 10.
Rezultatele la Evaluare Națională au fost publicate din nou în format anonimizat, ceea ce înseamnă că pe pagina online dedicată rezultatelor de la Evaluare Națională 2022 apar coduri în dreptul cărora sunt afișate notele și mediile, fiecare candidat de la Evaluarea Națională primind anterior afișării rezultatelor codul specific. Fiecare elev a trebuit să introducă codul primit de la școală pentru a vedea notele pe care le-a obținut la probe.
Tabelul de pe edu.ro conține „codul candidatului”, „școala de proveniență”, „nota”, nota de la „contestație” și „nota finală”. La final este „media la Evaluarea Națională”.
Elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00. Contestațiile elevilor pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.
Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022, după depunerea și finalizarea contestațiilor, vor fi afișate în data de 30 iunie.