Ce spune Valeriu Gheorghiță despre cele 89 de decese după vaccinarea împotriva COVID-19
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) au fost raportate până în prezent 89 de persoane decedate din cauza COVID-19, care s-au vaccinat anterior împotriva noului coronavirus. Valeriu Gheorghiță spune că beneficiile vaccinării nu pot fi puse sub semnul întrebării și că nu există semnale că ”în rândul celor vaccinați avem o creștere a ratei de mortalitate comparativ cu cei nevaccinați”.
Conform INSP, până la data de 14 martie 2021 ai fost raportate 89 de decese din cauza COVID-19. Vorbim despre persoane care s-au vaccinat anterior împotriva virusului. Din aceste considerente, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România a avut o intervenţie.
Acesta a spus că beneficiile vaccinării nu pot fi puse sub semnul întrebării şi că nu există temeri că în rândul persoanelor vaccinate avem o creștere a ratei de mortalitate comparativ cu cei nevaccinați.
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre decesul în rândul persoanelor care s-au vaccinat
Într-o intervenţie avută în direct la B1 TV, Valeriu Gheorghiță a vorbit despre rata de mortalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 care au fost vaccinate. Comparatic cu o rată de mortalitate de 2,4% în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19, rata de fatalitate care au fost diagnosticate cu COVID-19 şi au fost vaccinate era de 0,02%
”Dacă am analizat rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic în rândul celor care au fost diagnosticați cu COVID și nu erau vaccinați, rata de fatalitate a fost de 2,4%. În cealaltă parte, uitându-ne la persoanele care erau diagnosticate cu COVID și fuseseră și vaccinate, această rată de fatalitate este de 0,02%, adică două persoane din 10.000. Deci beneficiile vaccinării sunt indiscutabile. ” explică Valeriu Gheorghiță
Un procent din populație nu capătă imunitate nici după vaccinare nici după trecerea prin boală
Valeriu Gheorghiță a explicat că în întreaga lume există un procent de persoane care nu dezvoltă anticorpii necesari nici după vaccinare şi nici după ce trec prin boală. La nivel de populaţie a țării, procentul s-ar situa în jurul a 5%
Din păcate, sigur, nu putem vorbi de o protecție 100%. Circa 5% din populația oricărei țări nu dezvoltă răspuns imun protector nici după boala naturală, nici după vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță la B1 TV.
Din ce categorie fac persoanele care au decedat după ce s-au vaccinat
Conform declaraţiilor făcute de Valeriu Gheorghiță, 77 de persoane care au decedat aveau o singură doză de vaccin administrată și se aflau până în a 12-a zi distanță de la administrare. Asta în timp în care toate studiile arată că răspunsul imun apare abia în a 14-a zi de la administrarea primei doze:
”Uitându-ne la aceste 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o doză primită, iar timpul de la prima doză până la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit înainte de cele 14 zile în care încep să apară anticorpii, începe să apară răspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doză și până la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, înainte că beneficiile maximale de după vaccinare să apară. Vârsta medie era 72 de ani și toate aveau comorbidități.”, a mai spus Gheorghiță.
INSP a făcut public raportul privind decesele după vaccinare
După cazul bărbatului din Vaslui care a decedat la 48 de ore de la administrarea rapelului Pfizer, INSP a publicat o listă amplă cu persoanele care au decedat după administrarea vaccinului. Din aceste considerente, în spaţiul public au apărut îngrijorări referitor la reacţiile negative pe care administrarea vaccinului le poate avea.
Totuşi, autorităţile dau asigurări că nu există efecte negative în urma vaccinării.