Ce spune Raed Arafat despre revenirea la starea de urgenţă
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că este posibilă revenirea la starea de urgenţă. Varianta pesimistă ar fi posibilă dacă vom avea creşteri constante de infectări cu coronavirus.
„Criteriul enunțat exemplificativ pentru reintrarea în Stare de Urgență (10.000 de cazuri în 5 zile) ar fi îndeplinit între 1 și 3 august.(…) Dacă în fiecare zi apar 1.000 de cazuri, practic, arată că 5% dintre ei în următoarele zile va intra în Terapie Intensivă. 20 – 30 la sută vor avea nevoie de asistenţă serioasă medicală, aproape de Terapie Intensivă şi atunci este clar că este nevoie să luăm măsuri”, a spus Raed Arafat.
Ce spune Raed Arafat despre revenirea la starea de urgenţă: Probleme la spitalele din Bucureşti
Medicul Raed Arafat susține că sunt probleme cu locurile în spitalele COVID-19 din București pentru simptomatici.
„Am fost sunaţi că nu mai sunt locuri să interneze simptomatici, deci nu vorbim de altceva. Azi noapte, am fost sunat de domnul profesor Cercel, de domnul secretar de stat Moldovan, care a fost şi el sunat că nu sunt locuri şi am fost sunat de Serviciul de Ambulanţă, că nu sunt locuri, că Ambulanţele nu pot descărca pacienţii, că nu sunt locuri pentru Covid, că nu poţi să îi duci oriunde. Şi atunci, după o discuţie cu domnul ministru Tătaru, cu primul ministru, cu ministrul Bode, decizia a fost «Hai să găsim încă două spitale»”, a menționat Raed Arafat.
Carantină zonală în loc de starea de urgență
Premierul Ludovic Orban a anunțat că deși numărul de noi cazuri de coronavirus este în creștere nu se poate vorbi despre o reîntoarcere la starea de urgență. Însă aceasta este înlocuită de carantinarea zonală.
Ludovic Orban a subliniat că decizia de carantinare va fi impusă oriunde există o răspândire amplă a noului coronavirus.
„E o procedură de carantină pe baza evaluării făcute de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP. Prin ordinul comandantului acţiunii, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, se poate hotărî carantinarea unei localităţi, a unui sat, a unei comune, a unui cartier, a unei zone sau se poate şi a unei regiuni, dacă este vorba de o răspândire foarte mare a virusului….
Când va fi necesar, vom lua decizia de a carantina orice comunitate locală unde există o răspândire amplă a virusului, în primul rând ca să protejăm zonele învecinate şi în al doilea rând să luăm măsurile în rândul comunităţii locale pentru a stopa răspândirea virusului”, a declarat Ludovic Orban.
Creștere alarmantă a numărului de cazuri
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă alte 1.284 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel mai mare număr de cazuri zilnice de la conformarea epidemiei de COVID-19 în România. Bilanţul este de 43.678de persoane infectate. De asemenea 15 persoane au decedat, numărul total ajungând la 2.165.
Până sâmbătă, 25 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 43.678 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 25.373 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 3.106 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 1.284 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.