Ce spune prof. univ. dr. Marius Turda despre eugenismul din România, la BZI LIVE – FOTO, VIDEO
Luni, 27 iunie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost programată o nouă ediţie dialog de impact. De această dată, invitatul prof. univ. dr. Marius Turda, de la Oxford Brookes University a discutat despre eugenismul din România, antisemitismul la români, dar şi comemorarea a 81 de ani de la Pogromul de la Iaşi.
Universitarul a dorit să ilustreze faptul că tânăra generaţie ar trebui educată cu privire la aceste subiecte care sunt considerate sensibile, dar necesare a fi știute.
Prof. univ. dr. Marius Turda, despre eugenismul din România
Cunoscutul universitar a precizat astăzi că în ziua de astăzi subiectele considerate sensibile nu sunt discutate în profunzime, deşi fac parte din istoria noastră că rasa umană.
De asemenea, directorul Centrului de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie, a menţionat că întotdeauna a existat rasismul în funcţie de mai multe criterii. Deşi nu se poate schimba nimic, oamenii ar trebui să înveţe din trecut și să devină mai buni.
„Eugenia există în cadrul naţionalismului românesc. Tânăra generaţie trebuie învăţată despre aceste subiecte. Eugenia englezească nu avea nevoie de naţionalismul englezesc. În România a fost diferit complet. Un străin nu înţelege asta. Suntem eugenişti de la sistemul sanitar şi până la cel social. El a fost creat, sistemul sanitar, de aceşti oameni (doctori, statisticieni) şi am fost educaţi cine primeşte îngrijire medicală primul, cine este internat şi etc. Unii dintre noi merită mai mult decât alţii, în trecut erau criterii rasiale. Lucrurile s-au schimbat, dar ideea continua să existe în lume. În America se discută despre avort. Pe lângă ideea de religie, dacă nu te conformezi a o idee. Avem rasism faţă de făţiş, dar mai este cel subtil pe diferenţe de gent, pe vârstă. Te uiţi la oamenii în vârstă cu dispreţ. Spui că pentru ce să mai trăiască, nu au trăit destul? Ai o formă de discriminare care păgubeşte, nu ajută nimănui”, a mai spus universitarul Marius Turda.
Universitarul Marius Turda: „Niciun popor nu este sănătos dacă-și elimină oamenii”
Profesorul universitar a menționat că de-a lungul istoriei evreii și romii au fost eliminați din țările în care traiu sau au fost mutați din cauza unor criterii rasiale.
„Niciun popor nu este sănătos dacă-şi elimina proprii oameni. Lecţia dura nu a fost asimilată de poporul nostru. Lucrul ăsta în trecut era progresist. Soluţia în trecut a fost ori îi elimini sau îi transferi în alte părţi. Romii şi evreii au fost eliminaţi. Eugenismul social care există acum este legal şi de romi, despre faptul că romii nu muncesc sau nu înţeleg nimic la şcoală. Cine a venit cu ideea la început? Dacă ne uităm în istorie, că bărbaţi privilegiul a fost întotdeauna. Este confortabil să fii aşa, dar când eşti ţinta nu este la fel de uşor. Nu putem să găsim o soluţie la toate problemele, dar putem învăţa ceva la ce s-a întâmplat în trecut. Eugenia din Ardeal este diferită faţă de cea din Banat”, a transmis prof. univ. dr. Marius Turda, în exclusivitate în Studioul BZI LIVE.
De unde a pornit eugenismul
Marius Turda, profesor în străinătate, a menționat că eugenismul a început odată cu marile descoperiri geografice și iluminism. De asemenea, diferențele de percepție, viață și IQ au constituit motivele care au condus la rasism și antisemitism.
„Asta a început cu marile descoperiri geografice, iluminismul, evoluţia geografică. Europa a devenit absolut puterea globală în trecut şi a impus o normalitate în ceea ce priveşte să fii educat, îmbrăcat şi ideea de a fi civilizat. Restul erau inutile sau primitive. Construcţia începe şi se dezvoltă în toate domeniile, de la muzică la muzică clasică cu bărbaţi albi, pictura, filosofie. Atunci s-a rearanjat ştiinţa naturală şi începe să fie criticata religia. Dezbaterea despre cum a apărut fiinţă umană şi dacă este legată de specia animală. Şi atunci ai aceasta proiecţie a început că la animale, unde ai animale mai superioare. Te uiţi la catedrală construită, felul cum vorbim şi cum ne îmbrăcăm şi ne uităm la ceilalţi şi vezi care sunt diferenţele. Rasele s-au despărţit şi am evoluat. Noi suntem cea mai evoluată formă a omenirii. Aşa s-a creat şi America. Ei nu au avut probleme să aibă sclavi. Populaţiile care reprezentau probleme în perioada medievală şi nu numai, pe motive diferite: evreii, cei de culoare şi romii. Evreii se transmitea că sunt mai predispuşi la boli psihice. La fel cu romii, s-au făcut studii despre inteligenţă, despre grupele de sânge. Oamenii de ştiinţă au o problemă cu asta, lor le este ruşine să discute. În secolul XX ai oameni cu doctorate şi spun că putem în sfârşit spune că ştiinţa are posibilitatea să separte aceste lucruri. Se vrea că românul să fie bun, muncitor, bun cu animalele. Ideile au fost construite şi menţionate mereu. Erau evrei care spuneau şi ei idei eugenice. Lucrurile atunci erau considerate progresiste, genetice”, a ținut să mai adauge Marius Turda.
Universitarul Marius Turda a vorbit deschis despre eugenismul din România, dar și despre Pogromul de la Iași.