Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre relația dintre NATO și Rusia
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre relaţia dintre NATO şi Rusia, dar şi despre implicarea României în acest conflict. Astfel, premierul Nicolae Ciucă spune că şansele ca relaţiile dintre Rusia şi Occident să se mai întoarcă la statusul dinaintea războiului sunt extrem de mici chiar şi după încetarea focului în Ucraina. Asta pentru că autorităţile de la Kremlin vor o zonă tampon între Rusia şi NATO, afirmă premierul.
Potrivit sursei citate, Ciucă spune că invazia declanşată de Rusia în Ucraina a redeschis o prăpastie civilizaţională similară celei din Războiul Rece, iar NATO va trebui să îşi menţină trupele pe frontul de est cel puţin pe termen lung.
Deşi afirmă că nu crede că Rusia ar ataca un stat NATO, deschizând astfel un conflict deschis, Ciucă este de părere că războiul din Ucraina confirmă peste un deceniu de avertismente ale membrilor NATO de pe frontul de est, conform cărora Vladimir Putin vrea să redobândească toate teritoriile controlate cândva de URSS.
„Rusia nu gândeşte ca noi, nu se comportă ca noi. Situaţia actuală redeschide acea prăpastie între civilizaţia vestică şi cea estică, între ţările libere, democrate şi regimurile autocrate”, a precizat Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, despre relația dintre NATO și Federația Rusă
România este acum una dintre principalele ţări care sprijină Ucraina. Graniţa de 624 km este cea mai lungă din Uniunea Europeană cu această ţară, iar România a mers până într-acolo încât şi-a reconstruit linii ferate şi a redimensionat porturile pentru a ajuta Ucraina să continue să exporte materie primă în ciuda blocadei din porturile de la Marea neagră. De asemenea, România a ajutat şi peste 1 milion de refugiaţi să fugă de conflict.
Acum, Nicolae Ciucă spune că presiunea pusă de sancţiunile occidentale pe Rusia nu trebuie să scadă, chiar dacă se apropie iarna.
„Dacă ruşii nu vor să se oprească cât mai repede posibil şi să negocieze, să găsim o soluţie, să recunoască integritatea teritorială a Ucrainei, independenţa şi suveranitatea acestei ţări, atunci vor face la fel şi cu alte ţări”, a punctat Ciucă.
Guvernul Ciucă vrea să crească cheltuielile de apărare la peste 2,5% din PIB, iar o treime din această sumă ar urma să meargă spre achiziţia de noi avioane de vânătoare, submarine, corvete, vehicule blindate şi drone, afirmă premierul.
În plus, România este acum gazda unui grup de luptă multinaţional, compus din soldaţi francezi, belgieni şi olandezi, dar şi a unui contingent de soldaţi din SUA, fapt care subliniază importanţa strategică a regiunii Mării Negre.
„Nu este doar despre apărare, este despre siguranţă alimentară globală. Este vorba despre o regiune care este foarte aproape de Balcani, aşa că deciziile luate pentru a creşte nivelul de apărare de-a lungul flancului estic sunt binevenite”, a mai spus premierul.
Ţinta României, intrarea în Schengen
Nicolae Ciucă a spus că se aşteaptă şi ca România, după mai mult de un deceniu de aşteptare, să obţină intrarea în zona Schengen până la finalul acestui an, pentru a elimina cozile interminabile de la graniţa cu alte state UE şi pentru a creşte atractivitatea ţării în faţa investitorilor străini.
„Tot ce am făcut de la începutul acestui conflict arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm ca liderii europeni să recunoască tot ce am făcut”, a concluzionat Nicolae Ciucă.