Ce spune Monica Anisie despre începerea școlilor: „Mai puține ore!“

de: Cristian Zavastin
18:02, 20 aug. 2020

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că anul școlar va începe cu reducerea numărului de ore la clasă, cel puțin pentru clasa pregătitoare.

”A fost aprobată în ședința de Guvern o Ordonanță de Urgență prin care am prorogat aplicarea numărului de ore la clasă pentru toate clasele și vom începe acest an școlar cu clasa pregătitoare. Deci începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă. Și vom prezenta noile planuri cadru pentru învățământul primar. În curând, specialiștii din cadrul Ministerului Educației vor prezenta aceste noi planuri cadru în dezbatere publică”, a declarat Monica Anisie.

Ce spune Monica Anisie despre începerea școlilor

Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat că unele dintre măsuri au fost puse deja în practică în momentul în care elevii au revenit la cursurile de pregătire pentru examenele naționale sau atunci când s-au desfășurat examenele.

Purtarea măștilor va fi obligatorie pentru elevi și profesori în timpul orelor și în pauze, dacă se află în spații închise sau în spații deschise aglomerate. Măsura se aplică și în internatele instituțiilor de învățământ. În clase, între copii trebuie să fie păstrată o distanță de cel puțin un metru. În fiecare școală trebuie să existe produse de igienă și un spațiu în care să fie izolate eventualele cazuri suspecte de COVID-19. Ministerul Sănătății recomandă decalarea programului, astfel încât elevii să vină la școală, să iasă în pauze și să plece acasă în intervale orare diferite.

Klaus Iohannis: „Școala trebuie să înceapă“

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că școala trebuie să înceapă pentru că este important pentru copii să învețe, să meargă la cursuri și să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Șeful statului a adăugat că există mai multe proiecte de regulamente în lucru, care vor fi aprobate și făcute publice în scurt timp.

Iohannis a subliniat că măsurile nu vor fi complicate, ci vor avea la bază regulile elementare precum purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și igiena.

Ce se întâmplă dacă este limitată sau suspendată activitatea

În cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a elevilor, ca urmare a deciziei autorităţilor competente, Ministerul Educaţiei şi Cercetării poate modifica, prin ordin de ministru, numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/ modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum şi ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa şcolară aprobată.

În situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a beneficiarilor primari ai sistemului de educaţie în unităţile de învăţământ, probele prevăzute de lege, din cadrul etapei I eliminatorii a examenului pentru definitivare în învăţământ, se pot realiza şi prin intermediul tehnologiei şi a internetului, arată MEC.

Reguli pentru învăţământul superior

În funcţie de situaţia epidemiologică şi de specificul fiecărei universităţi, în anul universitar 2020 – 2021, în baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, desfăşurarea activităţii didactice ce presupune prezenţa fizică a studenţilor se stabileşte prin hotărâre a Senatului universitar (cu respectarea măsurilor stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a reglementărilor generale şi sectoriale din Uniunea Europeană privind minimul orelor de practică).