Ce spune Mihaela Bilic despre vitamina C. Care sunt beneficiile
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a adus lămuriri în legătură cu vitamina C și cu efectele acesteia asupra organismului.
„Organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar“, a explicat Mihaela Bilic.
În condițiile în care organismul uman nu-și poate crea rezerve de vitamina C, medicul Mihaela Bilic recomandă consumul de fructe și de legume pentru o nouă sursă de vitamina C.
„Vitamina C este o vitamină hidrosolubilă și se dizolvă în apă. Organismul nu o poate sintetiza, nu avem rezerve de vitamina C și atunci suntem dependenți de aportul alimentar. Pentru că este hidrosolubilă și extrem de fragilă, trebuie știut că vitamina C se deteriorează, la 48 de ore scade la jumătate în fructe și legume, deci este destul de greu să ne acoperim necesarul de vitamina C în această perioadă când avem nevoie de cantități mari“, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic, despre vitamina C și COVID-19
Medicul nutriționist consideră că oamenii pot lua suplimente de Vitamina C pentru a-și întări organismul și pentru a-l pregăti în cazul în care intră în contact cu temutul virus SARS-COV-2.
„Timp de o lună putem lua suplimente de Vitamina C deoarece aceasta nu este suficientă în organism și în plus are de neutralizat foarte în organismul uman. Dat fiind că noi nu facem faţă doar prin aportul de alimente, putem lua supliment de până la un gram de Vitamina C, iar efectul lui asupra imunităţii este incredibil de eficient. De alte suplimente nu avem nevoie“, a menționat Mihaela Bilic.
Ce beneficii are vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic se găsește în multe fructe, alimente și suplimente. Vitamina C susține buna funcționare a funcțiilor biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor, având numeroase alte beneficii.
Principalul beneficiu pe care îl aduce vitamina C organismului este întărirea imunității, fiind antioxidant puternic, care întărește capacitatea naturală de protecție a organismului. În plus, vitamina C poate preveni și ajuta la tratarea răcelilor și poate reduce simptomele asociate cu acestea datorită proprietăților antioxidante.
Deoarece este un antioxidant puternic, vitamina C reduce riscul de boli cronice și protejează împotriva radicalilor liberi, care sunt asociați cu un risc ridicat de apariție a multor boli cronice. La bolile cardiovasculare, vitamina C ajută la reducerea nivelului ridicat de colesterol „rău” LDL și duce la scăderea trigliceridelor, dar și la creșterea nivelului de colesterol „bun” HDL.
Vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale și a presiunii sistolice a sângelui, dar și la dilatarea vaselor de sânge. Mai mult, aceasta ajută la producția de colagen, o componentă esențială a multor țesuturi din organism.
Luată împreună cu alte vitamine, îmbunătățește vederea prin încetinirea progresia degenerării maculare, care este asociată cu pierderile de vedere.
Celebra „apă plată cu lămâie“ la care apelează multe vedete are o noimă științifică. Consumul de alimente și suplimente de bază de vitamina C ajută la arderea grăsimilor și la acumularea de masă musculară.
Care este doza recomandată
Organismul uman are nevoie de vitamina C și o doză de 500 mg – 1000 mg de vitamina C zilnic este indicată, asta mai ales dacă alimentația nu este bogată în fructe și legume sau dacă organismul este slăbit din cauza unei răceli sau a unei febre. De asemenea, vitamina C este indicată și în cazul unor inflamații, hipertiroidie, deficit de fier sau dacă urmează să faci o intervenție chirurgicală.
În cazul fumătorilor, vitamina C este cu atât mai mult necesară din cauza toxinelor pe care le inhalează cei care au acest viciu.