Ce spune dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, despre varianta Omicron: „Este foarte contagioasă şi foarte agresivă”

de: Elena Nicoleta BUJOR
15:00, 29 nov. 2021

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi, a făcut o declaraţie de ultimă oră despre noua variantă a coronavirusului, Omnicron. Medicul susţine că această variantă este una mai agresivă şi mai contagioasă decât celelalte. Reprezentantul DSP Iaşi afirma că deşi în momentul de faţă rata de incidenta Covid-19 a scăzut, trebuie respectate măsurile de protecţie impuse.

„Faptul că incidența infectărilor a scăzut este un lucru bun, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mai respectăm regulile de protecţie. Trebuie în continuare să evităm aglomeraţiile, să purtăm masca de protecţie în aglomeraţii, în mijloace de transport, în magazine şi etc. De asemenea, spălatul pe mâini şi distanţarea fizică sunt două cerinţe foarte importante, mai ales pentru persoanele nevaccinate pentru că aceasta tulpină, în afară că este foarte contagioasă este şi foarte agresivă”, a transmis dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Directorul DSP Iaşi, despre pregătirile pentru valul 5

Dr. Vasile Cepoi a transmis că se fac pregătiri pentru valul 5 al coronavirusului. Vor fi puse la dispoziţie 48 de paturi la Spitalul Modular de la Leţcani, iar celelalte spitale vor avea aceleaşi capacităţi că până acum.

„La Leţcani vor fi 48 de paturi cu posibilitatea să creştem la 56 de paturi, adăugând câte un pat în plus în fiecare salon dacă se întâmplă să depaseaza capacitatea. Celelalte spitale care au fost active, în valul 5 vor pune la dispoziţie aceleaşi capacităţi ce le-au avut şi până acum”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

Dr. Vasile Cepoi, despre preluarea cazurilor Covid-19

Nu în ultimul rând, medicul Vasile Cepoi a transmis că Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi şi Spitalul Modular Covid-19 de la Leţcani vor prelua exclusiv cazurile noi de infectare, în această perioadă.

„În această perioadă cazurile noi cu Covid-19 vor fi preluate doar de Spitalul de Infecţioase, atât în secţiile din oraş, cât şi în spitalul modular Leţcani. Cazurile cu nevoi mari de oxigen vor rămâne aici în centru, cazuri cu nevoie mici şi medii de oxigen vor merge la Leţcani. Secţia de ATI de la Leţcani va prelua majoritatea cazurilor, de asemenea şi secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase va fi activa şi va prelua cazuri de va fi necesar”, a conchis medicul Vasile Cepoi.

Tulpina Omicron creează panică în toată lumea

Noua tulpină de COVID-19 este mai contagioasă și mai rezistentă la vaccinuri, susțin medicii din toată lumea. Doar 10 cazuri din trei țări au fost confirmate prin secvențierea genomică, dar varianta a stârnit îngrijorări serioase în rândul unor cercetători, fiindcă o serie de mutații pot ajuta virusul să evite imunitatea dată de vaccin. Varianta B.1.1.529, așa cum este denumită noua tulpină, a fost observată pentru prima dată în Botswana și au fost semnalate șase cazuri în Africa de Sud. Această tulpină a stârnit îngrijorări printre oamenii de știință, mai ales că aceasta este mult mai contagioasă și rezistentă la vaccinuri decât toate celelalte. Oamenii de știință au spus că o nouă variantă de Covid, ce poartă un „număr extrem de mare” de mutații, poate conduce la noi valuri de boli prin sustragerea apărării organismului.

„Dacă se verifică informația, cel mai sumbru scenariu își va intra în drepturi! Campania de conștientizare a populației în ceea ce privește importanța vaccinării a avut acest deziderat de a preveni apariția unei asemenea tulpini care ar putea să determine reînceperea luptei pandemice de la zero, finalitatea fiind realizarea unui vaccin care să prevină și a unui tratament care să vindece, lucru care era atât de aproape de finalizare în ceea ce reprezintă tulpinile care se cunosc și sunt acum în circulație. Să sperăm că noua tulpină, dacă ea există, cu toate că mai multe voci medicale susțin acest fapt, va putea fi limitată, iar apoi, oprită răspândirea acesteia, altfel, toată munca de cercetare de până acum va fi fost în zadar”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, Iași.