Ce spune Biblia despre nașterea lui Iisus? De ce se presupune că acesta nu s-a născut de fapt de Crăciun
Este un fenomen des întâlnit exagerarea nașterii unor personalități care au marcat istoria. Însă ce spune Biblia cu adevărat despre nașterea lui Iisus Hristos?
Ce spune Biblia despre nașterea lui Iisus? Conform mai multor experți, se presupune că acesta nu s-a născut de fapt în ziua de Crăciun, ci undeva între lunile martie și noiembrie. Mai mult, ziua de 25 decembrie era, înainte de Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători pentru romani, aceasta fiind înlocuită ulterior de sărbătoarea creștină.
Ce spune Biblia despre nașterea lui Iisus
Nașterea lui Iisus Hristos este un subiect destul de complex. Se crede, conform anumitor surse, că acesta s-a născut între anii 7 și 6 î.Hr. Irod cel Mare, despre care se spune că ar fi comandat uciderea pruncilor de până la doi ani, a murit în anul 4 î.Hr. Calendarul creștin, creat de Dionisie Smeritul, conține erori care au dus la calcularea incorectă a anului nașterii lui Hristos. Astfel, acesta nu s-ar fi născut în anul 1 al erei noastre, ci cu câțiva ani înainte.
Tradiția creștină a stabilit data de 25 decembrie drept ziua nașterii lui Iisus abia în anul 336, sub împăratul Constantin. Alegerea acestei date a fost, cel mai probabil, pentru a înlocui sărbătoarea păgână Saturnalia, celebrată de romani în aceeași perioadă. Saturnalia era o sărbătoare veselă, dedicată zeului Saturn, în timpul căreia aveau loc petreceri, banchete și chiar schimburi de roluri între sclavi și stăpâni. Popularitatea acestei sărbători a făcut ca Biserica să simtă nevoia să o înlocuiască cu o celebrare creștină, astfel Crăciunul a devenit ziua nașterii Mântuitorului.
De asemenea, există discuții în jurul mitului Stelei de la Betleem. Mulți astronomi sugerează că steaua ar fi putut fi o conjuncție rară între Jupiter și Saturn, care a avut loc în anul 7 î.Hr., sau apariția cometei Halley în anul 12 î.Hr. Astfel, steaua care i-a călăuzit pe magi ar putea fi explicată prin fenomene astronomice cunoscute, și nu printr-un eveniment miraculos.
Data morții lui Irod
În ceea ce privește masacrul pruncilor din Betleem, menționat în Evanghelia lui Matei, nu există dovezi istorice care să confirme că Irod ar fi ordonat o astfel de atrocitate. Deși se știe că Irod a fost un conducător nemilos, executând chiar și trei dintre fiii săi sub suspiciunea de complot, masacrul pruncilor nu este consemnat în sursele istorice ale vremii. Această poveste pare să fie inspirată din relatările biblice despre faraonul egiptean care a ordonat uciderea pruncilor evrei în timpul nașterii lui Moise.
Deși tradiția creștină ne spune că Iisus s-a născut în Betleem, cercetările istorice și arheologice sugerează că este posibil ca anumite detalii din relatările evanghelice să fi fost modificate sau exagerate de-a lungul timpului. Autorii evangheliilor, scriind la zeci de ani după evenimentele relatate, ar fi putut comite erori sau adăuga elemente simbolice pentru a întări mesajul religios.
Chiar dacă există aceste teorii, în aceeași măsură există și multe evidențe istorice care atestă prezența lui Iisus Hristos. Multe dintre studiile istorice fiind mai degrabă interpretări ale unor texte păgâne.
Ce ne spune Biblia despre nașterea lui Iisus Hristos? Nașterea lui Iisus este un subiect învăluit în mister și contradicții. Deși există multe scrieri care atestă existența sa, multe aspecte ale vieții și nașterii lui Hristos rămân subiecte de dezbatere pentru istorici și teologi.