Ce spun procurorii ieșeni despre scandalul de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:56, 16 mart. 2021

Procurorii ieșeni au transmis astăzi, 16 martie 2021, faptul că se continuă urmărirea penală față de doi medici din cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă din Iași. În aceste momente se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămarea fătului și abuz în serviciu.

„În cauza penală nr. 1379/P/2021 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămarea fătului, faptă prev. de art. 202 alin. 3 C.pen.şi abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. (1) C.pen., cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal. Prin ordonanţa organelor de urmărire penală din data de 15.03.2021, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectele H.M. şi T.M.C., ambele având calitatea de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi”, au transmis procurorii ieșeni.

Femeia a fost consultată, dar nu i s-a efectuat operația de cezariană

Potrivit comunicatului transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Iași, în data de 4 noiembrie 2021, medicul a consultat-o pe Manuela Leahu, femeia ce avea o sarcină de 36 săptămâni si a fost diagnosticată cu „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”. Deși pacienta trebuia internată și operată de urgență, femeia a fost trimisă acasă.

„Se reţine că la data de 04.11.2020, suspecta H.M., în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fapt pentru care a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicală urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul Covid pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală spre a-i fi efectuată operaţia de cezariană.

Ulterior, la data de 05.11.2020, persoana vătămată s-a prezentat la unitatea medicală cu testul Covid negativ, iar suspecta H.M., fiind medic de gardă, ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului.

La data de 08.11.2020, suspecta T.M.C., în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit același diagnostic de „circulara de cordon ombilical şi procidenţa de cordon ombilical”, fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta T.M.C. ar fi dispus neinternarea acesteia şi în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană”, au transmis procurorii ieșeni.

Copilul a decedat în pântecele mamei

Manuela Leahu în data de 15 noiembrie 2021 nu a mai simțit ca fătul ei să se mai miște în pântece. De urgență s-a dus la spital, iar dupa un consult s-a constatat că bebelușul murise în burtă. Pruncul nenăscut s-a asfixiat intrauterin. În cauză, s-au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, de unde s-au ridicat mai multe documente.

„La data de 15.11.2020 persoana vătămată L.M. nu a mai resimţit nicio activitate din partea fătului, motiv pentru care s-a prezentat la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort, cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit fiind asfixie intrauterină acută, iar la data de 16.11.2020 aceasta a născut natural fătul mort ante-partum. La data de 15.03.2021 au fost puse în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, la imobilul unde funcţionează Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, respectiv la imobilul unde funcţionează cabinetul particular al medicului Holicov Monica, ocazie cu care au fost ridicate mai multe înscrisuri, pentru completarea probatoriului.

În prezenta cauză cercetările sunt efectuate de lucrătorii de poliție judiciară din cadrul IPJ Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, beneficiind de sprijinul lucrătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Iaşi. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.