Ce spun oficialii de la Spitalul Sf. Maria despre transferul fetiței opărite la Iași: În lipsa avizului de la București nu puteam lăsa copilul într-o unitate de urgentă

de: George Cristian
15:09, 01 mart. 2021

Oficialii de la Spitalul de Copii Sf. Maria au adus clarificări în legătură cu fetița din Vaslui care s-a opărit cu ciorbă. Aceştia au explicat faptul că, în lipsa unui aviz a celor de la București nu puteau lăsa copilul într-o unitate de urgentă.

Copilul opărit cu ciorbă a fost transferat la Spitalul de Copii Iași după ce i s-a refuzat refuzul la Bucureşti unde, conform datelor, nu mai existau locuri disponibile pentru mari arşi.

Pacientul a fost acceptat pentru stabilizare la Spitalul Sf. Maria

Conform dr. Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași, copilul a fost acceptat la unitatea medicală pentru stabilizare şi pentru a nu i se pune în pericol viața

În cursul zilei de sâmbătă, medicul de gardă de la Terapie Intensivă dar și medicul de la Chirurgie din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria Iași au dat acceptul tranferului unei fetițe cu o arsură estimată inițial la 80%. Medicul care coordonează transferul arșilor avusese negație de la București. Acceptul la Iași s-a produs pentru că nu exista alt centru superior care putea să il primescă pe pacient.

Noi am acceptat acest pacient pentru stabilizare şi pentru a nu pune în pericol viaţa copilului. În cursul serii de sâmbătă au fost făcute mai multe solicitări către București. În cele din urmă, Bucureștiul a dat aviz pozitiv pentru că se eliberase un loc de mare ars. Totuşi, din cauza faptului că fetița era extraordinară de gravă şi necesită resuscitaare şi intervenţie de specialitate de urgentă, acesta a fost admis direct la blocul operatoriu.

În acest context nu a putut fi transferată la Bucureşti în cursul nopţii. Există nişte mecanisme de redirecţionare a urgentelor în momentul în care un centru superior este ocupat. Un centru poate refuza un caz nu numai din lipsa locurilor fizice ci poate fi şi din cauza echipării acelui loc. De disponibilitatea injectoarelor, ventilatoarelor. Lucrurile sunt un pic mai complicate pentru un pacient atât de grav în condiţiile în care prima estimare arăta arsuri de 80%.

Nu am putut lăsa copilul într-o unitate de primiri urgente

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Sf. Maria a explicat faptul că nu putea lăsa copilul în stare gravă fără să îl preia.

În momentul în care cei din coordonare ne-au spus că la ora 17 nu poate fi preluat de o unitate de arşi, nu puteam lăsa copilul într-o unitate de primiri urgente deoarece s-ar fi împiedicat instituirea unor manevre urgente. Ulterior, după reevaluare am concluzionat că este o arsură de 40% şi datorită terapiilor complexe instituite în serviciul nostru ar fi în avantajul copilului cel puţin 72 de ore ca fetiţa să rămână la spital. Urmează să facem o evaluare la 72 de ore şi se vor lua nişte decizii în aceste situaţie.

Iașul nu a avut nicio implicare în transferul copilului de la Huși la București

În concluzie, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Sf. Maria Iași a explicat faptul că Iașul nu a avut nicio legătură în transferul copilului de la Huși la București. Din considerentul acesta sunt alte instituţii care se poate ocupa de verificarea transferului. În altă ordine de idei, în cazul arsurilor pot apărea diferenţe dintre rapotarea iniţială şi cea secundară:

Nu avem nicio implicaţie în transferul copilului de la Huși la Bucureşti. Există instituţii ocmpetente pentru verificarea acestor norme. Oricum, copilul este foarte grav trebuie să beneficieze de tot suportul Terapiei Intensive.

Evaluarea primară este una orientativă, pot apărea diferenţe. Este destul de greu să se evalueze o arsură. În anumite condiţii se mai face o analiză secundară la 24 de ore pentru că arsurile pot regresa. conchide dr. Lavinia Ionescu.