Ce spun antreprenorii din Iași despre creșterea taxelor și impozitelor din 2025. „Ne restrângem activitatea pentru că a scăzut puterea de cumpărare”

de: Raluca COSTIN
02:00, 07 ian. 2025

Antreprenorii din Iași vor plăti taxe și impozite mai mari în 2025. Noile măsuri fiscale afectează mediul de afaceri, care a suportat alte modificări fiscale cu impact negativ, în anii precedenți. Dispar facilitățile la salarii pentru IT, construcții, dar și agricultură, și industria alimentară, iar antreprenorii din aceste domenii sunt direct afectați de aceste modificări

Printre noile modificări se numără creșterea impozitului pe dividende. Impozitul pe dividende va crește de la 8%, la 10%, conform modificărilor aduse Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Noua cotă de impozitare se aplică dividendului brut plătit unei persoane juridice române, iar plata se va efectua până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare plății dividendului. Se reduce plafonul pentru microîntreprinderi. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, plafonul va scădea de la 500.000 de euro, la 250.000 de euro, pentru plata impozitelor. De asemenea, salariul minim în agricultură și industria alimentară a fost majorat, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050 de lei, iar salariul minim în construcții rămâne la 4.582 de lei.

Antreprenorii din Iași vor plăti taxe și impozite mai mari în 2025

Dispar facilitățile la salarii pentru IT, construcții, dar și agricultură, și industria alimentară. Aceste modificări afectează antreprenorii din Iași care se gândesc să restrângă activitatea.

„Ce ne impactează e partea cu salariul. Noi nu mai avem acea scutire pentru industria alimentară, și vom plăti salarii la nivelul tuturor. Nu găsim oameni calificați, și diferența o suportăm din buzunar. Încă nu au calculat contabilele ce presupune eliminarea acestei facilități, dar la un simplu calcul făcut pe un calculator, pe internet, reiese că pentru 16 angajați plătim în plus 8.000 de lei, bani din buzunarul nostru. Deja ne-am gândit să ne restrângem activitatea, pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar semnalul, după sărbători, este că oamenii au început să facă economii serioase. Noi nu umblăm la rețete și la calitate, iar costurile de producție sunt tot mai mari. Mă gândesc la tot felul de soluții, poate la livrări la domiciliu. Cred că anul acesta cuvântul specific va fi «precauție». Probabil că aceste măsuri vor crea un val de șomeri, dar nu cred că asta și-au propus guvernanții. Se scumpesc toate, iar noi suntem afectați de prețurile la energie”, susține Gabriela Ilie, proprietar „Bucate Alintate”.

Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de noile măsuri fiscale

Angajatorii din domeniul agricol spun că se confruntă cu o criză a forței de muncă ce va fi accentuată de noile modificări fiscale. „În primul rând, oamenii nu vor să muncească în agricultură. În al doilea rând, după toți anii de secetă care ne-au distrus, mai vine și vestea asta, că plătim taxe mai mari pentru angajați. Eu am 6 oameni cu carte de muncă și pentru aceștia trebuie să plătesc mai mult de anul acesta. Nu e bine deloc”, susține Mircea Costescu, fermier din Iași care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol și deține o mică fermă zootehnică. Antreprenorii din Iași au trimis către guvernanți un comunicat prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la măsurile fiscale din 2025.

Ce contribuții plătesc ieșenii – persoane fizice autorizate (PFA)

Ieșenii care au activități independente, după creșterea salariului minim pe economie la 4.050 de lei brut, 2.574 de lei net, vor plăti contribuțiile în 2026 pentru veniturile anului 2025, plafonat la 6 – 60 de salarii minime pentru CASS (24.300 – 243.000 lei) și 12 (48.600 lei), respectiv 24 pentru CAS (97.200 lei). CASS (contribuția la sănătate) este de 10%, iar CAS (contribuția la pensie) e 25%. Pentru ieșenii care au PFA s-a schimbat plafonul în privința plății pentru CASS (contribuția la sănătate, care e 10 la sută din venituri). Plafonul la care se plătește este 6 – 60 salarii minime, adică între 19.800 – 198.000 lei. Astfel, se plătește 10 la sută din orice sumă din acest interval. În ceea ce privește CAS (contribuția la pensie), plafoanele rămân similare ca în 2024: 12 și 24 de salarii minime, respectiv 39.600 de lei și 78.200 de lei. De anul acesta cresc taxele și impozitele locale. Antreprenorii din Iași sunt nemulțumiți de noile taxe și impozite aplicate din 2025.