Ce specii de papagali vorbitori există, cum arată ei și cât costă un exemplar
Papagalii vorbitori ne-au fascinat încă de când eram copii și continuă să o facă și acum. Cu toate acestea, nu toate aceste păsări vorbesc, există multe specii care pot imita doar anumite sunete. Ca să-i înveți să vorbească e nevoie de mult exercițiu, atât din partea ta, cât și din partea înaripatului.
Majoritatea oamenilor își doresc animal de companie niște papagali vorbitori, aceste înaripate nu necesită atâta grijă și curățenie, reprezentând soluția perfectă. E cu atât mai interesant că aceste păsări, frumos colorate, pot să și vorbească sau să scoaată anumite sunete.
Care sunt cele mai sociabile rase de papagali vorbitori
Mulți dintre cei care caută un papagal își doresc rase de papagali cât mai sociabile, dacă nu chiar papagali vorbitori. Acestea sunt animale de companie excelente dacă ai alergie la părul de pisică sau câine și dacă preferi o necuvântătoare care totuși vorbește. Majoritatea celor care cumpără un papagal își doresc ca acesta să fie un companion cât mai vorbăreț.
Cu toate acestea, animalele de companie de acest fel nu trebuie tratate ca niște jucării vorbitoare. Trebuie să ții cont că nu toate speciile de papagali pot reproduce cuvinte folosite în limbajul uman.
Abilitățile de imitare a limbajului diferă de la o specie la alta, dar și de la exemplar la exemplar. Sunt păsări precoce, care „prind” rapid cuvinte și sunete pe care le reproduce ușor, în timp ce altele vor reuți cu greu să scoată 2 – 3 sunete apropiate limbajului uman.
Marele Alexander se numără și el printre speciile care vorbesc foarte bine și care pot învăța un vocabular impresionant. Ei pot pronunța cuvintele cu claritate, sunt foarte inteligenți și buni imitatori, putând reproduce cu ușurință soneria telefonului sau trilul altor păsărele. Un papagal din această specie costă aproximativ 1.000 de lei.
Papagalul Amazonian este foarte apreciat în primul rând datorită abilității sale de a vorbi, pentru personalitatea sa prietenoasă și pentru ușurința cu care poate fi dresat să execute diverse giumbușlucuri. Prețul este unul pe măsură, costând 2.000 de lei.
Jako, cum mai este numit papagalul Gri African, este de departe cel mai bun vorbitor din tot neamul păsăresc. Papagalii din această specie sunt atât de vorbăreți încât nici nu au nevoie de dresaj în sensul acesta, ba chiar am putea spune că ar avea nevoie de dresaj ca să îl faci să tacă. Prețul unui papagal gri african este cuprins între 3.000 și 4.000 de lei.
Cum avem grijă de o astfel de pasăre
Îngrijirea papagalilor nu e atât de simplă precum ai crede. Colivia trebuie curățată zilnic, căci altfel se poate transforma într-un focat de infecție, plin de bacterii și germeni. Nu doar partea de jos, unde ajunge găinațul, trebuie luată în considerare, ci și vasele de apă și mâncare, acestea trebuind dezinfectate zilnic.
Hrana trebuie luată din magazine specializate și trebuie să fie potrivită speciei sale, astfel încât să nu reprezinte un pericol. Este indicat să aibă și un bol mai mare, cu apă călduță, unde să se poată scălda.
Dacă nu, toarnă puțin apă pe el, câțiva stropi și îl vei vedea cum își înfoaie penele și începe să se ciugulească. Nu-l lăsa imediat să iasă din colivie pentru că atunci când are penele ude, aptitudinele lui în ceea ce privește zborul lasă de dorit și se poate accidenta.
Pentru a evita îmbolnăvirea, papagalii trebuie tratați cu cea mai mare atenție. Din păcate, cele mai multe animale de companie de acest tip stau singure chiar și 10 ore pe zi, timp în care ciupesc din orice se află în jurul coliviei. Prin urmare, ai grijă unde o poziționezi, pentru că papagalii sunt curioși din fire. E motivul pentru care mulți ajung la veterinar sau cu probleme de ordin digestiv.
În comerț vei găsi multe jucării pentru papagalii vorbitori, de diverse culori și mărimi, de obicei din acryl care sunt mai rezistente și nu prezintă pericol.