Ce soluții au românii care vor sa scape de aparatura electrică veche?
Deșeurile electrice scoase din uz reprezintă una dintre cele mai evidente cauze ale creșterii nivelului de poluare. În medie, un european deține 74 de dispozitive electronice, dar cel puțin 13 rămân nefolosite. Apariția defecțiunilor nu este singurul motiv – multe dintre ele nu mai prezintă interes pentru utilizatori, chiar dacă funcționează perfect. Tocmai de aceea, sunt depozitate în locuință și ajung să nu mai fie folosite niciodată.
Problema aparaturii uzate reprezintă un subiect actual – ce soluții practice există, dar și cum te poți implica, poți afla în rândurile următoare.
Cum stă România în anul 2024 la capitolul reciclare DEEE
La nivel național, cea mai mare problemă rămâne lipsa de conștientizare a impactului pe care îl au deșeurile electrice. Nostalgia românilor și percepția conform căreia vor mai folosi, vor vinde sau vor dona echipamentele pe care le-au depozitat în casă îngreunează colectarea DEEE-urilor. Tocmai de aceea, autoritățile competente, dar și organizațiile de profil au luat inițiativă pentru a încuraja predarea echipamentelor electrice defecte.
Începând cu anul 2018, Asociația Environ organizează în parteneriat cu autoritățile locale „România Reciclează”, campania care își propune să scoată din gospodăriile oamenilor toată aparatura veche, păstrată mai degrabă din atașament și nostalgie, care nu mai are nicio utilitate practică și mai mult decât atât, ocupă spațiu în locuințe sau birouri. Ediția din anul 2024 are loc în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie, iar primăriile care doresc să organizeze acțiuni de colectare deșeuri electrice de la populație se pot alătura.
Activitățile de reciclare electronice devin, așadar, priorități pe termen lung pe care fiecare cetățean ar trebui să le pună în aplicare.
Daca produci sau imporți echipamente electrice, probabil știi deja că există asociații specializate în transfer de responsabilitate, care îți pot ușura munca în ceea ce privește raportarea și colectarea deșeurilor electrice.
Unde poți recicla echipamentele electrice mici
Aparatele de mici dimensiuni precum telefoanele, tabletele sau laptopurile fac parte din lista celor mai întâlnite echipamente electrice de care românii se despart cel mai greu. De ce? În primul rând din cauza dimensiunilor compacte, dar și a lipsei de conștientizare a efectelor pe care le au asupra mediului și sănătății.
Sunt ușor de depozitat în casă – tocmai de aceea, mulți chiar uită de existența lor. Obiceiul de a păstra vechile aparate în casă devine un obstacol în fața economiei circulare, bazate pe reutilizarea resurselor. De exemplu, 90% din componentele unui telefon mobil pot fi revalorificate – ceea ce înseamnă mai puțină energie folosită pentru un nou lanț de producție.
Utilizatorii sunt încurajați să adopte practici prietenoase cu natura și au la dispoziție numeroase puncte de colectare. Unele organizații oferă inclusiv servicii de preluare electrocasnice vechi, ceea ce vine ca un plus atât pentru antreprenori, cât și pentru clienții obișnuiți. De asemenea, aplicația Unde reciclăm semnalizează principalele locații unde poți merge să duci echipamentele scoase din uz.
Ce soluții există pentru echipamentele de mari dimensiuni și ce obligații au autoritățile locale
Dacă pentru echipamentele de mici dimensiuni există numeroase soluții – punctele de colectare din magazine, benzinării sau mall-uri, în cazul celor mai voluminoase e nevoie de o mai bună organizare.
Conform articolului 9 din Legea 127/2024, autoritățile locale sunt obligate să asigure cetățenilor infrastructură de colectare. Programele precum „România Reciclează” facilitează această prevedere, oferind soluții concrete de colectare pentru DEEE-urile de mari dimensiuni -preluarea de la domiciliu.
Vrei să scapi de aparatura veche și de efectele nocive pe care le are?
Contactează acum o firmă specializată în domeniu și bucură-te de un mediu mai curat și mai sigur!