Ce soiuri de trufe negre cresc în România?

de: BZI.ro
13:05, 28 sept. 2023

Sunt mai multe soiuri de trufe negre care cresc în România și care se vând peste hotare cu prețuri amețitoare. Totuși, trufa neagră nu este cea mai scumpă dintre trufe, ”sora” ei – trufa albă – fiind mult mai rară și piperată la preț.

Trufele sunt ciuperci care cresc sub pământ, fiind aproape dificil de confuntat cu ciupercile otrăvitoare. Forma, culoarea, fiind diferite în totalitate.

Soiuri de trufe negre în România

Așa cum spuneam în introducerea articolului. Trufele negre se găsesc în mai multe zone din România, existând mai multe soiuri cu diverse specificații. În primul rând trebuie să menționăm că trufele se împart în două categorii, de vară și de toamnă.

TUBER AESTIVUM VITTADINI – TRUFA NEAGRA DE VARA: Trufa de vară, cunoscută și sub denumirea de trufa neagră de vară, prezintă o formă neregulată cu negi piramidali, maronii. La exterior, aceasta poate fi maro sau negricioasă, în timp ce în interior este împânzită de nervuri, având o culoare alb-gri sau alb-galbui.

TUBER UNCINATUM CHATIN – TRUFA NEAGRA: Trufa neagră, numită și trufa burgundă, emană un miros de intensitate medie, mai puternic decât cel al Tuber aestivum, uneori prezentând note fenolice și chiar neplăcute când este foarte coaptă. Gustul ei este de intensitate medie, asemănându-se cu cel al nucilor.

TUBER MACROSPORUM – TRUFA CU SPORI MARI: Este o trufă apreciată, dar mai rar întâlnită, deoarece necesită condiții climatice și de sol specifice. Are un parfum asemănător cu cel al trufei albe, iar exteriorul prezintă nuanțe de maro-rosu.

TUBER MESENTERICUM:  Asemănătoare cu trufa neagră de vară, Tuber mesentericum se remarcă prin mirosul intens de fenol. Suprafața sa este întunecată și negricioasă, iar interiorul este consistent și albicios.

TUBER BRUMALE – TRUFA DE IARNA: Această trufă are dimensiuni mai mici în comparație cu celelalte și un miros distinct. Exteriorul său este mai neted decât cel al altor trufe negre, având o culoare maro închis sau negru-albastru. Interiorul prezintă o nuanță mai deschisă, variind de la albicios până la gri-cenușiu.

Trufa albă – regina ciupercilor din România

Regina ciupercilor din România este trufa albă. Este cel mai rar și din această cauză cel mai scump exemplar de trufă. Pentru a crește are nevoie de condiții mai speciale. Sunt două tipuri de trufe albe:

Tuber Magnatum Pico (Trufa Albă)

Trufa albă este considerată cea mai prețioasă dintre toate tipurile de trufe comestibile. Mirosul său este de o intensitate remarcabilă și extrem de plăcut, amintind puțin de aroma parmezanului și usturoiului. Dimensiunea trufelor albe poate varia la maturitate, începând de la cea a unui bob de mazăre și ajungând până la dimensiunea unui cartof mare, iar în cazuri rare, pot atinge chiar un kilogram. Aceste trufe își ating maturitatea în perioada cuprinsă între octombrie și decembrie.

Tuber Borchii Vittad / T. Albidum Pico (Trufa Albicioasă)

Cunoscută sub numele de „bianchetto” (albicioasă), „trufa grâu-cârnau” sau „trufa pădurilor de pini,” în funcție de culoare, perioada de maturitate și habitatul său de dezvoltare, această trufă comestibilă are dimensiuni mici până la medii, variind de la cea a unui bob de mazăre până la cea a unei caise. Mirosul său este puternic și plăcut, asemănându-se cu cel de usturoi. Perioada de maturitate pentru această trufă este din februarie până în mai. Este remarcabil faptul că este una dintre cele mai puțin pretențioase trufe, fiind găsită în terenuri nisipoase, dar și în soluri libere sau foarte argiloase, tolerând chiar și terenurile cu reacție neutră sau sub-acidă.

În concluzie, fie că doriți să cumpărați  trufe negre, sau trufe albe trebuie să țineți minte că în ambele variante, prețurile sunt foarte piperate, pornind de la câteva sute de lei și ajungând la câteva mii de lei pentru 1 kilogram.