Ce soartă! Ce s-a ales din primarii comunelor din județul Iași, după ce au pierdut alegerile? Deja, unii au întrat în afaceri: „Îmi deschid cabinet privat”
Foștii primari din comunele județului Iași care au pierdut alegerile din 9 iunie 2024 s-au reprofilat. Unii vor renunța la administrația publică locală
Din cele 93 de comune din județul Iași, în urma alegerilor locale, doar în 17 localități cetățenii au schimbat conducerea administrației publice locale cu 7 primari PSD și 10 PNL. Printre comunele care și-au schimbat conducerea se numără și Mogoșești, Vlădeni, Dumești, dar și orașul Târgu Frumos. Dacă unii dintre aceștia susțin că vor rămâne în administrația publică locală, alții au renunțat și vor activa în domeniul privat.
Ce s-a ales de primarii comunelor din județul Iași după ce au pierdut alegerile locale din iunie 2024
În comuna Mogoșești, în urma alegerilor, Rodica Popa a fost înlocuită cu Ionel Baraboi. Contactată de reporterii BZI, aceasta a transmis că va rămâne activă în comunitate și va continua să se implice în administrația publică locală. Mai mult, Rodica Popa, fostul primar al comunei Mogoșești, a precizat că va candida pentru funcția de viceprimar al localității.
„Strategia mea de viitor este să fac administrație publică locală. Cu experiența acumulată până acum, cu toate noțiunile adunate și, mai ales, cu planuri de viitor. Asta a fost ideea mea de bază, să fiu și să rămân în continuare în administrația publică locală. Ca și cadru medical, am știut întotdeauna să îmbin sănătatea și cu dezvoltarea comunității. Nu îmi doresc nimic altceva decât să rămân aici, unde m-am născut, unde am crescut, unde am greșit, unde m-am corectat și unde am evoluat pozitiv, spun eu. Pentru că asta înseamnă evoluție. În altă ordine de idei, implicarea mea în politică și în administrație este una dintre criteriile de bază pentru a putea fi de folos comunității mele în așa fel încât să arătăm că se poate și știu că se poate. Mai ales atunci când ai în jur oameni buni, oameni harnici, oameni gospodari, cum ai la Mogoșești. Este o zonă frumoasă, merită să ne implicăm fiecare dintre cetățeni împreună cu mine, cu consilierii locali. Am rămas consilier local și, în funcție de cum va fi la alegerea vicelui primar unde voi fi candidat, voi vedea ce voi face. Iar dacă și consilierii locali vor considera că sunt persoana competentă care să contribui cu adevărat la dezvoltarea comunității, voi rămâne și voi face proiecte, voi duce proiectele la sfârșit, pentru că am foarte multe proiecte depuse și finanțate. Cu siguranță implicarea mea va fi până când nu voi mai fi pe pământ, aici, în comuna mea”, a transmis Rodica Popa, fostul primar al comunei Mogoșești.
Mai mult, Rodica Popa a transmis și faptul că, dacă nu va reuși să ocupe funcția de viceprimar, aceasta își va deschide un cabinet medical particular, fiind asistent medical la bază.
„În ceea ce privește dispensarul medical din comună, nu vreau să iau locul nimănui niciodată. Dar doar dacă mi se va cere ajutorul îl voi oferi cu drag. Pentru a suplimenta activitatea medicală și pentru a susține cadrele medicale existente, îmi voi deschide un cabinet medical. Eu îmi voi deschide cabinet particular acasă. Locuiesc în centrul comunei, am o zonă destul de favorabilă în acest sens și cred că voi face și acest proiect. Este un proiect pe fonduri europene, acum 2 luni am discutat, am să reiau discuțiile după alegerea viceprimarului. Dacă colegii mei nu mă vor vota și nu voi ieși viceprimar, atunci activitatea mea de bază, cea medicală, este dorința mea dintotdeauna. Voi vedea cum pot demara un proiect în acest sens. Voi încerca să deschid acest cabinet medical particular”, a adăugat Rodica Popa.
Fostul primar din comuna Dumești și Cătălin Brânzanu, fostul primar de la Vlădeni, vor rămâne consilieri locali
Reporterii BZI l-au contactat și pe Mihai Cocoveică, fostul primar al comunei Dumești, care a fost înlocuit în urma alegerilor locale din 9 iunie 2024 cu Gabriel Agavriloaie. Acesta a precizat că va rămâne consilier local în comuna Dumești și, în paralel, își va ajuta copiii care dețin o firmă în domeniul agricol.
„Am rămas consilier local în comuna Dumești. Normal, din această funcție mai sunt cât de cât implicat și în administrația locală. Iar pe partea cealaltă, în această perioadă, îmi ajut copiii, au societate cu profil agricol și îi mai ajut la semănat, la lucrările acestea agricole. Eu, când am venit în administrația publică, dețineam o firmă unde eram asociat cu tatăl meu, iar după ce am ajuns primar, am cedat copiilor, ei s-au ocupat. Acum îi mai ajut cu ce pot. Eu de 2 ani de zile sunt pensionar și sunt încă o persoană activă. Mă interesează în continuare comunitatea și particip la deciziile care sunt importante în comună. Am lăsat actualului primar proiecte de anvergură pe care trebuie să le continue. Recent s-a semnat și contractul de finanțare la București pentru proiectul de gaze. Procedura de licitație a fost făcută mai de mult, iar societatea care a câștigat licitația a realizat proiectul tehnic, deci e posibil chiar de anul acesta, în funcție de vreme, să poată fi demarate lucrările. Voi fi în continuare implicat în administrație”, a declarat Mihai Cocoveică, fostul primar al comunei Dumești.
Și Cătălin Brânzanu, fostul primar al comunei Vlădeni, care este înlocuit de Iulian Burdea a transmis că va rămâne în administrația publică locală ca și consilier local.
„Voi rămâne implicat în comunitate, am rămas consilier local. În rest, voi activa în domeniul privat, însă încă sunt în tatonări, voi vedea ce voi face”, a spus Cătălin Brânzanu, fostul primar Vlădeni.
Unii dintre foștii primari au ales să se deconecteze de administrația publică locală și politică
În ceea ce îl privește pe Ionel Vatamanu, fostul primar al orașului Târgu Frumos, care a pierdut alegerile și a fost înlocuit de preotul Neculai Zugravu, a transmis că se va deconecta complet de administrația locală și va activa doar în mediul privat. Acesta deține firma Tac Tac SRL care are ca obiect de activitate „fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie”.
„Mă voi retrage la societatea pe care o dețin. Voi rămâne doar în domeniul privat, nu voi mai rămâne în administrația publică locală”, a spus Ionel Vatamanu.
Și fostul primar al comunei Heleșteni, Constantin Hîra, a transmis că a renunțat să fie consilier local. Acesta s-a întors la vechiul loc de muncă, în finanțe, la Târgu Frumos.
„Eu sunt funcționar public și m-am întors la serviciu. Nu lucrez în primărie, lucrez în finanțe, la ANAF, în Târgu Frumos. Eu, în 2008, am plecat ca primar, dar eu sunt funcționar public. Nu am voie să fiu consilier local și voi rămâne la ANAF. Am revenit la meseria pe care o aveam înainte de a fi primar. Eu sunt singurul primar care nu a mai candidat. Îmbătrânim, lăsăm loc la tineri”, a declarat fostul primar al comunei Heleșteni, Constantin Hîra.
Și Petru Dorin Butnariu a renunțat la viața politică. Acesta a spus că se va retrage și că își va deschide o societate în agricultură.
„Am decis să nu mai rămân în administrația publică locală, am ieșit și din viața politică. Eu sunt inginer agronom, voi face agricultură. Urmează să îmi deschid o societate, am o suprafață de teren pe care o lucrez, vreo 30 de hectare. Mă voi ocupa de agricultură tot în Dolhești, nu plec, dar nu mai fac politică, nu voi fi nici consilier local. Mă retrag”, a spus Petru Dorin Butnariu, fostul primar al comunei Dolhești.
Astfel, foștii primari din comunele județului Iași care au pierdut alegerile din 9 iunie 2024 s-au reprofilat. Unii au renunțat la administrația publică locală și vor activa doar în domeniul privat.