Ce simți în timpul operației de cezariană? Tot ce trebuie să știi despre această intervenție chirurgicală
Ești curioasă să afli ce simți în timpul operației de cezariană? Descoperă, în rândurile care urmează, totul despre această intervenție chirurgicală.
Cezariana reprezintă intervenția chirurgicală, care se realizează cu scopul de a extrage fătul din uterul gravidei. Aceasta presupune o incizie orizontală a abdomenului, deasupra pubisului, efectuată în cazul în care nașterea nu poate avea loc pe cale naturală. Astfel, cezariana poate fi planificată din timp, în momentul în care există complicații ale sarcinii, când a mai existat o operație de cezariană sau când viitoarea mamă nu ia în considerare opțiunea de naștere vaginală. De regulă, decizia de practicare a unei operații cezariene devine certă de-a lungul travaliului.
Iată ce presupune operația de cezariană și ce simte femeia în timpul acestei intervenții.
Ce simți în timpul operației de cezariană?
Majoritatea femeilor însărcinate își doresc să aibă cât mai multe informații referitoare la operația de cezariană. În primul rând, procedura include administrarea de anestezic, deoarece urmează să se realizeze o incizie la nivel abdominal. Această incizie trece prin toate straturile până la nivelul uterului și, în acest mod, permite accesul în interiorul acestuia. Apoi, copilul sau copii sunt extrași, iar straturile incizate sunt cusute.
Iată experiența unei femei care a trecut printr-o operație de cezariană.
„Înainte de operaţie ţi se face anestezia epidurală. Eşti aşezată în poziţie şezut şi rugată să te apleci spre fată, astfel încât coloana vertebrală să fie cât mai evidentă, apoi ţi se introduce un cateter, prin care să poată să îţi facă anestezia şi mai târziu să îţi dea calmante pentru durere. Aplecatul în față şi menţinerea poziţiei este în sine o provocare, pentru că în faţă ai un balon mare cu un copil de peste 3 kg care nu este prea fericit când te laşi tu aşa peste el şi îl presezi.”, scrie theurbandiva.com.
Aceasta a mai dezvăluit că tăietura în sine nu s-a simțit, ci „am simtit că cineva îmi umbla prin interior”.
„Nu simţeam durere, dar simţeam disconfort. Am simţit puternic când au apăsat cumva în capul pieptului pentru a împinge copilul (bănuiesc), iar senzaţia a depăşit cu mult zona disconfortului.”, a adăugat femeia.
În majoritatea cazurilor, nu va fi experimentată nicio senzație dureroasă. Chiar și așa, pot fi simțite diferite senzații, de tipul forțelor de presiune și de tracțiune. De obicei, gradul de disconfort este unul minim și poate fi suportat cu ușurință.
În regim de urgență se poate recurge și la anestezie totală, în așa fel încât nu va exista nicio amintire referitoare la senzației resimțite în timpul intervenției chirurgicale.
Cel mai adesea, recuperarea după cezariană este una favorabilă și nu se întâlnesc complicații. Totuși, când acestea apar, este necesar să fie raportate medicului ginecolog din timp.
Când este recomandată nașterea prin cezariană?
Nașterea prin cezariană este recomandată în cazul în care travaliul nu evoluează în conformitate cu așteptările cadrelor medicale. Acest lucru se întâmplă atunci când colul uterin nu se dilată suficient, în ciuda contracțiilor puternice de-a lungul mai multor ore, sau când capul copilului este prea mare.
De asemenea, cezariana este indicată și când copilul nu primește suficient oxigen sau când au apărut modificări ale bătăilor cordului fetal.
Această intervenție chirurgicală este necesară și când copilul se află într-o poziție anormală sau în cazul unei sarcini multiple. Se poate, chiar, să existe o problemă la nivelul cordonului ombilical și să se renunțe la nașterea vaginală.