Ce simptome persistă după vindecarea de COVID-19?

de: Bianca Rebegea
19:30, 23 oct. 2020

În ultima vreme, tot mai mulți specialiști discută despre sindromul post-COVID, și anume urmările pe care le lasă vindecarea de virusul SARS CoV-2. S-a constatat că multă vreme după ce pacientul s-a vindecat de COVID-19, virusul insistă sa producă daune în organism.

Potrivit informațiilor existente până în acest moment, noul coronavirus nu afectează doar plămânii, ci și inima sau creierul. Mai mult decât atât, s-a observat că starea psihică a pacienților s-a degradat foarte mult după vindecare, unii dintre pacienți recurgând la gesturi extreme.

Rinichii, ficatul şi intestinele, organe afectate după infecția de COVID-19

Persoanele care s-au vindecat de infecția cu temutul virus spun că rinichii, ficatul şi intestinele nu le mai funcţionează, așa cum o făceau înainte. Conform unui studiu, efectuat în Italia, din 143 de pacienţi cu SARS-CoV-2 externaţi din spital, cu rezultat negativ, mai mult de 87% au rămas cu cel puţin un simptom care nu a vrut să dispară.

În ceea ce privește participanții la studiu, aceștia aveai vârste cuprinse între 19 şi 84 de ani, iar 53% erau femei. În perioada spitalizării, 72,7% dintre ei au avut leziuni specifice pneumoniei interstiţiale, 15% au avut nevoie de ventilaţie non-invazivă şi 5% de ventilaţie invazivă,  scrie click.ro.

Simptome care persistă după infecția cu SARS-CoV-2

Simptomele cele mai comune, care persistă chiar și după ce pacientul s-a vindecat de COVID-19, sunt:

– oboseala cronică
– problemele de respirație
– durerile de cap și puterea de concentrare scăzută sunt alte urmări ale coronavirusului
– căderea părului
– probleme la nivelul psihicului

Astfel, planul de tratament în cazul sindromului post-COVID este asemănător celui unui atac de cord: exerciții ușoare de gimnastică, de respirație, plimbări în natură. Totodată, este recomandată odihna și atenția sporită la alimentație, care trebuie să cuprindă alimente sănătoase, bogate în vitamine, minerale și grăsimi bune, pentru ca imunitatea să se întărească.

De asemenea, specialiștii trag un semnal de alarmă și arată că imunitatea în cazul celor vindecați de COVID-19 poate dura doar câteva luni și depinde de nivelul de anticorpi dobândiți.

Căderea părului, simptom întâlnit în cazul pacienților COVID-19

În ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane se plâng de faptul că le cade părul. Cauzele pe care le știam până acum, care duceau la pierderea a foarte multe fire de păr, se pare că nu sunt vinovate în totalitate. Așa cum bine se știe, infectarea cu noul coronavirus poate duce la pierderea podoabei capilare. Acest fapt este confirmat și de renumita actriță, Alyssa Milano, care a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2

Din cauza șocului fizic și emoțional, după două sau trei luni de la infectare, aproximativ 27% dintre pacienți raportează o cădere masivă a părului.

Cu toate acestea, nu doar cei care s-au vindecat de noul coronavirus întâmpină această problemă, ci și restul populației. Iar de când a început pandemia, din ce în ce mai multe persoane se plâng de căderea părului. Îngrijorător este atunci când este observat mult păr căzut pe pernă, pe haine sau la duș.

”Câteva fire de păr, 10 – 20 de fire de păr este normal să cadă. Dacă începe să depășească acest număr, adică dacă ne trezim dimineața cu perna plină de păr sau în cadă sau avem păr peste tot pe haine, atunci ar trebui să ne facem griji sau dacă vedem că părul este foarte subțire și doar la o simplă trecere a mâinii prin păr rămânem cu părul în mână, atunci într-adevăr este un patologic. Ar trebui consultat un specialist să vedem, în primul rând, care este cauza. După care să urmăm tratamentul, care ne este prescris”, spune dr. Mihai Motora, specialist chirurgie plastică și reparatorie.