Ce simptome apar dacă ai o lipsă de potasiu în organism? Cause dar și tratamente pentru a scăpa de această carență

de: BZI.ro
14:34, 10 iun. 2024

Potasiul este unul dintre cei mai importanți electroliți. Este crucial atât în dezvoltarea armonioasă a corpului, cât și în menținerea sănătății. Află care sunt simptomele lipsei de potasiu în rândurile următoare.

La fel ca magneziul sau calciul, potasiul la rândul său este un electrolit care îți ajută corpul să funcționeze în parametrii normali. Potasiul este un mineral esențial pentru organismul uman, jucând un rol crucial în menținerea funcțiilor vitale. O cantitate adecvată de potasiu este necesară pentru buna funcționare a mușchilor și a nervilor, pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru menținerea echilibrului fluidelor din organism. Simptomele sunt diverse și pot apărea în timp, mai ales dacă lipsa de potasiu din corp nu este rectificată.

Ce simptome apar atunci când ai lipsă de potasiu în organism

ATENȚIE! Este cel mai indicat să consultați mai întâi un medic și să cereți sfatul acestuia înainte de a lua orice decizie asupra sănătății dumneavoastră.

Lipsa de potasiu în corp, cunoscută și sub numele de hipokalemie, poate provoca o serie de simptome și probleme de sănătate semnificative.

Simptomele lipsei de potasiu pot varia în funcție de severitatea deficitului și de starea generală de sănătate a individului. Cele mai frecvente simptome includ slăbiciune musculară, furnicături și amorțeală, palpitații cardiace și dureri de cap.

Slăbiciunea musculară sau hipokalemia este cel mai frecvent simptom al acestei carențe. Poate provoca oboseală musculară, crampe musculare și o senzație generală de slăbiciune. De asemenea, furnicăturile și amorțeala pot fi un simptom destul de comun. Lipsa de potasiu poate afecta nervii, provocând furnicături, amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor, picioarelor și altor părți ale corpului. Un nivel scăzut de potasiu poate perturba ritmul cardiac, provocând bătăi neregulate ale inimii (palpitații). Lipsa de potasiu poate provoca dureri de cap, adesea descrise ca fiind dureri pulsatile sau migrene, și poate afecta funcția cognitivă, provocând confuzie, amețeli și dificultăți de concentrare.

Cauze și tratarea

Cauzele acestei carențe sunt foarte diverse și pot diferi de la individ la individ. De aceea, este cel mai bine să cerem sfatul unui specialist dacă avem anumite probleme de sănătate.

O primă cauză poate fi efectul diuretic pe care îl au anumite medicamente diuretice, utilizate pentru a elimina excesul de lichid din organism, care pot provoca și eliminarea potasiului. De asemenea, transpirația excesivă poate scădea nivelurile de potasiu din corp. Persoanele care transpiră abundent, cum ar fi sportivii sau cei care lucrează în medii fierbinți, pot pierde cantități mari de potasiu prin transpirație.

De asemenea, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile renale, diabetul zaharat și anumite tulburări alimentare, pot crește riscul de deficit de potasiu.

Pentru a evita asemenea probleme, este bine să avem o dietă variată din care să ne putem lua toate mineralele și vitaminele de care avem nevoie. Consumul de alimente bogate în potasiu, cum ar fi banane, cartofi, portocale, legume verzi cu frunze și avocado, poate contribui la menținerea unui nivel adecvat de potasiu în organism.

De asemenea, persoanele care iau diuretice sunt mult mai predispuse să dezvolte aceste simptome, dar și cele care iau sau folosesc anumite ceaiuri sau prafuri de „slăbit” sau de „curățare a toxinelor”, în special fără sfatul medicului.

Ce simptome apar atunci când ai lipsă de potasiu în organism? Slăbiciune musculară, furnicături și palpitații cardiace.