Ce semnificație are Miercurea Marea din Săptămâna Patimilor și ce tradiții respectă creștinii ortodocși în această zi – FOTO

de: Codruța ȘOROAGĂ
02:00, 01 mai 2024

Miercurea Mare din Săptămâna Mare trebuie să fie dedicată postului și rugăciunii. La fel ca în toate celelalte zile de pe parcursului săptămânii care premerge Învierea Domnului Iisus Hristos, marți seară se ține o slujbă specială, numită denie. De asemenea, creștinii ortodocși respectă mai multe tradiții.

În această zi, Iuda Iscarioteanul l-a vândut pe Iisus Hristos pentru 30 de arginți

La denia din Miercurea Mare, în bisericile ortodoxe din întreaga țară se amintește de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus Hristos cu propriile sale lacrimi. Această scenă a avut loc în locuința lui Iosif cel Lepros și este dovada supremă de căință. Maria Magdalena avea sufletul atât de încărcat, încât, atunci când a aflat unde se afla Mântuitorul, a luat un vas cu mir pe care i l-a turnat în creștet. Aceasta i-a spălat picioarele cu lacrimile sale și i le-a șters cu propriul păr.

Smerenia sa a fost răsplătită, Maria Magdalena fiind transformată în mironosiță. Acesta nu este singurul episod remarcabil ce a avut loc în Miercurea Mare. Tot în această zi, Iuda Iscarioteanul l-a vândut pe Iisus Hristos pentru 30 de arginți. Din cauza gestului său, miercurea este, până și acum, zi de post.

Ce rugăciune pot rosti creștinii în Miercurea Mare

Miercurea Mare din Săptămâna Mare este o zi care trebuie să fie dedicată postului și rugăciunii

La fel cum se întâmplă cu toate zilele din Săptămâna Patimilor, și în Miercurea Mare, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație. În Săptămâna Mare, cu precădere în Miercurea Mare și în Vinerea Mare, creștinii ortodocși țin post aspru sau chiar negru. În Miercurea Mare, gospodinele fac curățenie generală în locuințe, se pregătesc hainele care se vor purta la Înviere. Tot în Miercurea Mare, se pregătesc unele preparate care vor fi servite pe masa de Paște și ouăle ce vor fi înroșite în Joia Mare. Creștinii ortodocși pot rosti, în această zi din Săptămâna Patimilor, o rugăciune extrem de puternică:

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule!

Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin”.