Ce semnifică prezența sângelui în scaun? Ce boli poate semnala

de: BZI.ro
09:05, 12 apr. 2023

Tot mai mulți oameni se sperie atunci când observă sânge în scaun. Se gândesc la cele mai înfricoșătoare boli, dar, în majoritatea cazurilor, este vorba doar de o afecțiune minoră. Iată când trebuie să te îngrijorezi.

Știm că sângele în scaun poate fi un simptom înfricoșător și că poate semnala o gravă problemă de sănătate. Cu toate acestea, sunt și cazuri în care este vorba despre o simplă fisură anală, care se poate trata ușor.

De regulă, sângele apare în scaun, deoarece există sângerări la nivelul tractului gastrointestinal. Sângerarea se poate manifesta în orice parte de-a lungul tractului digestiv, motiv pentru care cauzele pot fi diverse.

Ce semnifică prezența sângelui în scaun? Iată ce alte simptome mai pot apărea

Sângele din scaun poate fi un simptom grav, care nu trebuie ignorat. Este necesar un consult medical, însoțit de investigații de laborator și de un tratament adecvat.

De precizat este că majoritatea cauzelor care determină apariția sângerării rectale nu sunt grave și sunt tratabile. Însă, sângele în scaun poate fi un simptom generat de o afecțiune gravă, mai ales când este însoțit de amețeală, senzație de durere rectală/ presiune sau leșin.

Consultul medical se impune mai ales atunci când sunt întâlnite următoarele: prezența unei cantități mari de sânge, amețeală, oboseală extremă, paliditate, diaree prelungită, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație și dureri abdominale ce nu pot fi explicate.

Este necesar un consult medical, însoțit de investigații de laborator și de un tratament adecvat.

Boli pe care le semnalează prezența sângelui în scaun

Sângele în scaun anunță, în multe cazuri, o gastroenterită. Acesta este un termen des folosit pentru bolile care se află în strânsă legătură cu stomacul . Ele sunt cauzate de infecții bacteriene sau virale, care pot provoca diaree sângeroasă.

Mai poate fi vorba și despre o fisură anală, deoarece în căptușeala anusului își pot face apariția leziuni care, odată cu trecerea timpului, sângerează și declanșează dureri în momentul mișcărilor intestinale.

Foarte mulți oameni se confruntă cu hemoroizi, dacă au sânge în scaun. Aceștia sunt caracterizați de vene inflamate în rectul inferior care se rup din cauza constipației sau a mâncărurilor condimentate. Astfel, se ajunge la durere sau mâncărime.

Simptomul înfricoșător poate anunța un ulcer peptic. Afecțiunea este definită printr-o rană deschisă care se dezvoltă la nivelul mucoasei stomacului sau la nivelul duodenului, ceea ce duce la sângerare şi scaun cu sânge.

Nu în ultimul rând, poate fi vorba de o boală diverticulară sau de o boală inflamatorie intestinală. Boala diverticulară este determinată de infectarea și inflamarea diverticulilor (mici buzunare care se formează la nivelul colonului). În ceea ce privește boala inflamatorie intestinală, aceasta este o afecţiune imună a intestinelor. În cadrul acesteia, sistemul imunitar atacă o parte a propriului organism, fapt ce duce la inflamarea şi deteriorarea intestinelor.

Există cazuri rare în care sângele în scaun anunță apariția cancerului. Tocmai de aceea, dacă simptomul apare, este nevoie de un consul medical de urgență.

Simptomul înfricoșător poate anunța un ulcer peptic. Afecțiunea este definită printr-o rana deschisă care se dezvoltă la nivelul mucoasei stomacului, sau la nivelul duodenului, ceea ce duce la sângerare şi scaun cu sânge.