Ce se întâmpla în Mariupol, orașul asediat de Rusia

de: BZI.ro
10:17, 22 apr. 2022

Unul dintre ultimii apărători ucraineni din Mariupol a declarat pentru BBC că oțelăriile asediate unde sunt adăpostiți, sunt în mare parte distruse deasupra solului, iar civilii sunt prinși sub clădirile prăbușite.

Rusia atacă Mariupol, fiind un oraș extrem de important pentru Vladimir Putin. Mariupol este sediul trupelor Azov. Oțelăria Azovstal este sediul pentru mii de civili din Ucraina.

Mariupol este sub controlul forțelor din Rusia

Vorbind de la uzina Azovstal – ultima parte a Mariupolului care nu este sub controlul Rusiei – Svyatoslav Palamar de la controversatul regiment Azov a spus că apărătorii au respins valuri de atacuri rusești.

„Întotdeauna spun că atâta timp cât suntem aici, Mariupol rămâne sub controlul Ucrainei”, a spus el.

Anterior, președintele Vladimir Putin a anulat un atac rus planificat asupra oțelăriilor – un labirint de tuneluri și ateliere – și a ordonat trupelor sale să-l sigileze.

„Blocați această zonă industrială, astfel încât o muscă să nu poată trece”, a spus el.

O mare parte din Mariupol a fost distrus în săptămâni de bombardament rusesc intens și lupte intense de stradă. Luarea portului Mării Azov este un obiectiv cheie de război al Rusiei și ar elibera mai multe trupe pentru a se alătura ofensivei rusești în regiunea de est Donbas. Căpitanul Palamar a spus că rușii au tras asupra uzinei de oțel de pe nave de război și au aruncat asupra ei bombe „de distrugere a buncărelor”. BBC nu a putut verifica niciunul din contul său. Dar se potrivește cu mărturia de la începutul acestei săptămâni a unui comandant marin ucrainean, de asemenea, în oțelărie , care a spus că luptătorii erau depășiți numeric și rămân fără provizii.

„Toate clădirile de pe teritoriul Azovstal sunt practic distruse. Aruncă bombe grele, bombe care distrug buncărele care provoacă distrugeri uriașe. Am răniți și morți în interiorul buncărelor. Unii civili rămân prinși sub clădirile prăbușite”, a spus căpitanul Palamar.

Regimentul Azov a fost inițial un grup neonazist de extremă dreaptă care a fost ulterior încorporat în Garda Națională a Ucrainei. Luptătorii săi împreună cu o brigadă marină, polițiștii de frontieră și ofițerii de poliție sunt ultimii apărători ucraineni rămași în oraș.

De ce este atât de important Mariupol pentru Rusia

Rusia și-a mutat cea mai mare parte din centrul războiului în estul Ucrainei, după ce și-a retras forțele din apropierea capitalei Kiev. Liderul ucrainean Volodimir Zelenski spune că bătălia pentru zona cunoscută sub numele de Donbas a început și o mare parte a armatei Rusiei ia parte. Forțele cele mai bine antrenate ale Ucrainei erau deja cantonate în est din cauza unui război de opt ani cu separatiștii susținuți de ruși. Se crede că au suferit pierderi grele, dar reprezintă încă o provocare semnificativă pentru armata invadatoare a Rusiei.

Când președintele Putin vorbește despre Donbas, el se referă la vechea zonă producătoare de cărbune și oțel a Ucrainei. Ceea ce înseamnă el cu adevărat este totalitatea a două mari regiuni estice, Luhansk și Donețk, care merg din afara Mariupolului, în sud, până la granița de nord. La o lună de război, Rusia a susținut că a preluat controlul asupra a 93% din regiunea Lugansk și 54% din Donețk. Președintele Rusiei este încă departe de a supune întreaga zonă, dar chiar dacă ar putea revendica victoria, acesta este un teritoriu foarte mare de controlat. Harta războiului din Ucraina o puteți vedea aici.

Dacă Rusia ar cuceri ambele regiuni mari, i-ar oferi lui Vladimir Putin un fel de realizare din războiul Rusiei. Următorul pas ar fi apoi anexarea Donbasului, la fel cum a făcut cu Crimeea după un referendum discreditat din 2014.  Și dacă ar fi venit înainte de 9 mai, ar putea chiar să sărbătorească de Ziua Victoriei, când armata Rusiei încă marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945. Cu toate că Mariupol este asediat de către Rusia este de așteptat ca ucrainienii să mai reziste.