Ce se intampla in corpul unei femei dupa SCOATEREA UTERULUI SI A OVARELOR. La 6 saptamani…
Histerectomia este operatia de indepartare a uterului, iar in unele cazuri, se pot extirpa ovarele si trompele uterine. Histerectomia poate fi totala sau electiva, in functie de complicatiile medicale pe care le prezinta pacienta.
Aceasta interventie chirurgicala este recomandata atunci cand o boala a organelor genitale poate afecta intregul organism. Histerectomia este metoda safe de a stopa dezvoltarea cancerului local, insa exista si alte optiuni terapeutice ale afectiunilor ginecologice.
Cand se recomanda extirparea uterului si/sau a ovarelor?
Scoaterea uterului impreuna cu colul uterin din cavitatea abdominala este recomandata in patologii diverse ale uterului. Aceasta interventie chirurgicala se practica in cazul cresterii tumorilor benigne, a sangerarilor vaginale care nu pot fi controlate sau in cazul unor infectii uterine ce pun in pericol intreaga sanatate, dar si in cazul unor situatii oncologice (tumori maligne).
Riscurile histerectomiei
Complicatiile postoperatorii sunt complexe. Pot aparea leziuni ale intestinelor, ale vezicii urinare, uretrelor si uretrei. Pacientele se pot confrunta cu pierderi masive de sange. Formarea de fistule duce la o alta interventie.
In cele mai multe cazuri, femeile care trec printr-o astfel de operatie se recupereaza usor. Spitalizarea, in medie, nu dureaza mai mult de trei zile. Recuperarea completa nu se face prin tratament medicamentos, ci prin repaos. Refacerea dureaza de la 4 pana la 8 saptamani. Pacientele pot creste efortul fizic treptat, insa in primele 3 saptamani se recomanda cat mai multa odihna. Medicii avertizeaza pacientele care trec printr-o astfel de operatie sa nu ridice greutati in primele doua saptamani.
La cat timp dupa operatie au voie pacientele sa isi reia activitatea sexuala?
In cele mai multe cazuri, perioada in care se recomanda abstinenta dureaza aproximativ 6 saptamani. Dupa aceasta perioada, in functie de analizele periodice pe care trebuie sa le faca pacientele, se poate relua activitatea sexuala fara probleme.
Ce factori influenteaza alegerea tipului de histerectomie?
Daca riscul aparitiei cancerului cervical este mare, se recomanda histerectomia totala. Starile precanceroase pot fi depistate prin testul Babes-Papanicolau. Lipsa confortului sexual poate duce si ea la histerectomie. In acest caz, se recomanda histerectomia subtotala, iar functionarea vezicii urinare sau a tractului intestinal nu este afectata de acest procedeu chirurgical.
Important de precizat: Medicul si pacienta trebuie sa ia in calcul variantele alternative care pot impiedica operatia. Daca aceste terapii avizate de medic nu duc la insanatosire, varianta cea mai sigura ramane histerectomia.
Efectele pierderii ovarelor
Femeile care au menstruatie in momentul in care decid sa urmeze aceasta interventie vor intra imediat la menopauza. In momentul extirparii ovarelor, rezerva naturala de estrogen este oprita brusc.
Femeile care au peste 50 de ani si trec prin aceasta interventie au deja in mod natural niveluri scazute de estrogen. Chiar si daca nu se extirpa ovarele (in cazul histerectomiei subtotale), modificarile survenite in fluxul sanguin catre ovare cresc sansele de a ajunge la menopauza in primii 5 ani.
Un alt aspect extrem de important pe care multe femei nu il iau in calcul este pregatirea emotionala pentru o astfel de interventie chirurgicala. Multe paciente care nu beneficiaza de sprijinul si sfaturile unui psiholog risca sa intre in depresie dupa operatie.