Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă: Este singurul aliment din lume care face asta!

de: Cristian ZAVASTIN
10:45, 20 sept. 2024

Multă lume consideră mămăliga un produs tradițional românesc, însă aceasta are o istorie de sute de ani, care pornește din Italia, în perioada anilor 1700. Puțini știu ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă.

În trecut, țăranii o consumau, în special iarna, când mâncarea era greu de procurat. De-a lungul timpului, s-a descoperit că preparatul are numeroase beneficii asupra organismului, în special datorită conținutului de porumb.

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă

Mămăliga este considerată una dintre mâncărurile tradiționale românești, fiind asociată cu multe preparate. Totuși, există percepția că mămăliga îngrașă, însă nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc.

Mămăliga este potrivită inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, întrucât mălaiul nu conţine gluten.

Valoarea nutrițională a mămăligii variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre, potrivit site-ului DOC.

În ceea ce privește cantitatea de grăsimi, mămăliga are numai cu 1 gram de grăsimi/ porție.

Consumul de mămăligă vine la pachet cu numeroase beneficii neașteptate, iar porumbul este principalul motiv pentru care preparatul este considerat atât de sănătos.

Având o cantitate mare de fibre, mămăliga facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre.

Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2.

Multe studii, realizate de către cercetătorii din SUA, au relevat faptul că mămăliga are un impact pozitiv asupra sănătății, în general, întărind sistemul imunitar. Tot studiile americanilor au arătat că mămăliga poate reduce riscul de cancer la colon şi riscul de formare a hemoroizilor.

Cum să faci mămăliga

Cea mai simplă rețetă pentru prepararea mămăligii, cu care nu poți greși, presupune să pui apă la fiert într-un vas, recomandat de fontă, la foc mediu. Proporția este de o măsură de mălai, la 4 măsuri de apă. În funcție de cât de vârtoasă vrei să fie, proporția poate fi de la 1 la 3 până la 1 la 5.

Când apa este aproape de fierbere, se toarnă mălaiul în ploaie, amestecând pentru a nu se face cocoloașe. Pe măsură ce amestecul se întărește, poți folosi pentru a amesteca o lingură de lemn.

Mămăliga este gata atunci când începe să facă bule și lingura stă în mijloc fără să o ții. O poți răsturna pe un fund de lemn, pentru că acesta absoarbe aburii sau într-un castron, dacă e mai moale. Pe măsură ce se răcește, mămăliga își schimbă consistența, devenind mai tare. Timpul de fierbere a mămăligii depinde de tipul de mălai utilizat.

Astfel, este bine să știi ce se întâmplă în corpul tău când mănânci mămăligă și ce efecte benefice are aceasta.