Ce se întâmplă dacă te infectezi cu coronavirus după prima doză de vaccin! Medicii epidemiologi recomandă administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 imediat după vindecare

de: evelina.chitoroaga
02:00, 04 feb. 2021

Infectarea cu coronavirus este posibilă după administrarea primei doze de vaccin împotriva noului virus. Pentru ca schema de vaccinare să fie completă este nevoie ca rapelul să se realizeze la perioada recomandată în prospectul producătorului și a autorităților autorizate

În cadrul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în România, până în prezent, s-au autorizat doi producători ai noului ser. Ambele vaccinuri au o schemă care trebuie respectată pentru ca eficiența să fie maximă. Până în prezent s-au identificat persoane infectate cu coronavirus după prima doză. Medicii epidemiologi susțin că, în cazul lor, cea de-a doua doză se administrează imediat după vindecare, respectiv atunci când rezultatul testului PCR este negativ. În județul Iași, în perioada 27 decembrie 2020 – 3 februarie 2021, au fost efectuate 41.078 de vaccinări. Din numărul total de persoane vaccinate, 33.634 au fost vaccinate cu prima doză și 7.444 cu cea de-a doua doză. De asemenea, imediat după administrarea dozei s-au raportat 112 reacții adverse ușoare. Pe data de 02 februarie 2021 au fost vaccinate 1.235 de persoane.

Vaccinul anti-COVID-19 devine mai ineficient pe măsură ce efectuarea rapelului se face peste limita recomandată

Ambele vaccinuri autorizate pentru vaccinarea anti-COVID-19 în țară se realizează cu o schemă de două doze. Pentru vaccinul Pfizer BioNTech, a doua doză se administrează după 21 de zile, iar cel produs de Moderna după 28 de zile de la prima doză. Din cauza unei infecții cu coronavirus care poate apărea până în ziua programată pentru rapel, persoana este amânată până când se vindecă de boală.

„Reglementările și instrucțiunile cu privire la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 vin cu clarificări. Atunci când o persoană s-a infectat cu coronavirus după administrarea primei doze, precizează că rapelul se va face după perioada de izolare și după vindecarea clinică. Rapelul trebuie să se realizeze cât mai aproape de momentul în care era planificat și nu peste mai mult de 90 de zile de la prima doză. Rezultatele triajului clinic arată că eficiența celei de-a doua doze este de până la 95 la sută dacă intrevalul este respectat”, spune prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

O singură contraindicație poate să apară, situație în care a doua doză nu se mai administrează

Una dintre reacțiile adverse după administrarea vaccinului anti-COVID-19 și cea mai gravă este șocul anafilactic. Numai în această situație o persoană nu mai are voie să efectueze rapelul. Până în prezent, medicii epidemiologi au declarat că nu a fost niciun astfel de caz în toată țara. Pe de altă parte, o persoană poate fi reprogramată și de la rapel dacă în cazul triajului medical se constată o contraindicație relativă. În acest caz, persoana va fi reprogramată imediat după ce simptomele afecțiunii dispar.

„Nu este de preferat amânarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19. Cu cât durata perioadei de amânare este mai mare, cu atât răspunsul imun la sfârșitul schemei de vaccinare poate fi mai mult sub nivelul declarat de eficacitate. Sunt multe aspecte care pot influența vaccinarea chiar și cu cea de-a doua doză, pe de o parte sunt contraindicațiile de o altă natură, iar pe de altă parte este aspectul logistic, numărul de doze care sunt distribuite în centrele de vaccinare”, adaugă prof. dr. Doina Azoicăi.

Trei cadre medicale din Spitalul de Neurochirurgie din Iași au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 după prima doză

În cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, trei dintre cadrele medicale vaccinate cu prima doză au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. Dintre acestea, o persoană a ratat programarea la rapel.

„Din păcate, trei colegi, imediat după prima doză de vaccin anti-COVID-19, au fost confirmați pozitiv cu coronavirus. Pentru rapel este nevoie de o evaluare corectă care se face de medicul specialist, de epidemiolog de preferat, care poate spune dacă este vindecat. Dacă testul este negativ, se administrează cea de-a doua doză. O colegă, imediat după ce s-a vaccinat, a descoperit că soțul ei este COVID-19 pozitiv și a ieșit pozitiv și testul ei.

Sâmbătă (n.r.- 30 ianuarie 2021) a ieșit din izolare, a doua zi s-a testat PCR, cu rezultat negativ. Luni, când a fost programată pentru rapel, a putut să îl efectueze. Pe de altă parte, o altă colegă care a făcut prima doză a descoperit că soțul este confirmat pozitiv cu coronavirus. Aceasta a stat în izolare, iar la testare a ieșit negativ, deși a stat în aceeași locuință. Niciunul dintre colegii infectați cu coronavirus după prima doză de vaccin nu au făcut o formă gravă”, a explicat Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Spitalul „C.I. Parhon” din Iași continuă campania de vaccinare anti-COVID-19 doar cu efectuarea rapelului

În cadrul Spitalului „C.I. Parhon” din Iași, administrarea primei doze s-a încheiat pe 28 ianuarie 2021. Campania continuă cu administrarea celei de-a doua doze pe perioada lunii februarie 2021.

„Acum se face rapelul atât în rândul personalului medical, cât și al pacienților. Sunt programări pentu rapel până la sfârșitul lunii februarie. S-au vaccinat cu prima doză 265 de pacienți dializați, ceea ce este foarte bine, având în vedere că sunt șanse 50 la sută din totalul pacienților tratați în centrul de dializă. Sunt și bolnavi care s-au vaccinat deja prin medicul de familie în alt centru, ceea ce înseamnă că numărul poate fi mult mai mare”, a specificat dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „C.I. Parhon” din Iași.