Ce se întâmplă dacă o persoană se îmbolnăveşte cu COVID-19 după prima doză de vaccin

de: George Cristian
14:27, 05 feb. 2021

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a făcut public un document despre instrucţiunea privind vaccinarea în situaţii speciale. Conform reglementarilor din domeniu, persoanele care au făcut prima doză de vaccin şi care s-au îmbolnăvit cu COVID-19, pot face rapelul cu precizarea ca acesta se face după vaccinare.

Intervalul în care se poate face vaccinul împotriva COVID-19 este de până la un maxim de 42 de zile, susţin autorităţile centrale.

Ce se întâmplă dacă ai făcut vaccinul şi te-ai îmbolnăvit cu COVID-19

După prima doză de administrare a vaccinului este posibil ca persoana în cauză să se poată îmbolnăvi cu COVID-19. Conform unor cazuri deja existente, s-a semnalizat posibilitatea de îmbolnăvire între cele două doze de vaccin împotriva COVID-19. De exemplu, la Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț s-a îmbolnăvit după ce şi-a făcut a prima doză de vaccin Pfizer. Totuşi, autorităţile au spus că, pentru vaccinul Pfizer, rapelul trebuie amânat dacă persoana în cauză se îmbolnăveşte după injectarea primei doze. Amânarea se poate face până la un maxim de 42 de zile. Totuşi, în cazuri excepţionale, rapelul se poate face şi după perioadă mai sus amintită:

La nivelul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a fost aprobată instrucțiunea privind vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm.

Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare.

Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.

Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

La vaccinul Moderna, rapelul se poate amâna 35 de zile

În continuarea documentului, autorităţile explică faptul că şi în administrarea vaccinului Modernă se pot face excepţii. Vorbim despre faptul că rapelul se poate face la 35 de zile, dacă persoana în cauză s-a infectat cu COVID-19. În altă ordine de idei, dacă persoana prezintă o reacţie anafilactică după administrarea primei doze de vaccin nu va mai primi a doua doză. Indicat este aplicarea unui alt vaccin care foloseşte altă tehnologie:

În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platformă electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială.

Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel. se arată în comunicatul emis de autorităţi.