Ce se intampla daca mananci oua crude
Ouale crude sunt un excelent tonic pentru a te ajuta sa duci la indeplinire sarcinile de zi cu zi. Datorita calitatilor sale nutritionale deosebite, fiind bogat in vitamine si proteine, oul crud este consumat de sportivii de performanta cu cateva zile inainte de competitii. De asemenea, si muzicienii il folosesc pentru intretinerea si curatarea corzilor vocale. Si totusi, oule crude ascund si cateva pericole. Afla care sunt argumentele pro si contra consumului de oua crude.
Nu toate ouale pot fi consumate in stare cruda. Nutritionistii recomanda sa mananci numai acele oua proaspete, despre a caror provenienta cunosti cat mai multe detalii, de exemplu ce tip de hrana au consumat gainile.
Beneficii
Cura cu oua crude are rol de detoxifiere. Consumate cu regularitate, aceste alimente proteice ajuta organismul sa elimine toxinele. Totodata, ouale crude intaresc musculatura si te ajuta sa iti pastrezi fortele pentru un timp mai indelungat, atunci cand depui efort fizic.
Cand sunt gatite, ca si alte proteine de origine animala precum carnea sau laptele, ouale isi schimba structura chimica, iar unele iti pot face chiar mai mult rau. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa gatesti aceste tipuri de proteine, insa ouale crude te ajuta sa iti pastrezi intacte enzimele si nutrientii vitali, care prin procesul de gatire dispar.
Ouale crude sunt usor digerabile si ofera sistemului tau imunitar o protectie sporita pentru a te ajuta in lupta cu diferite infectii sau boli. Ele vin cu un pachet nutritional balansat, continand aproape toate vitaminele cunoscute cu exceptia vitaminei C, minerale, fibre, carbohidrati, luteina (ajuta in lupta contra degenerescentei maculare), lecitina, acizi grasi Omega 3 (ouale provenite de la gaini hranite cu seminte sanatoase).
Totodata, un shake de oua crude contine si anumite grasimi, insa acestea te ajuta prin igienizarea si lubrifierea intestinelor. Sunt recomandate trei oua crude zilnic, consumate inainte de fiecare masa.
Dezavantaje
Un asemenea aliment minune nu putea sa aiba numai avantaje. Ai grija sa nu consumi in exces oua crude, altfel biotina, o vitamina esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor, nu poate fi absorbita de organism. Aceasta problema poate fi rezolvata doar prin consumul galbenusului.
Un alt risc, foarte mic insa, este intoxicarea cu bacteria salmonella. Studiile au arata insa ca numai 2,3 milioane de oua din 69 de milioane sunt afectate, adica 1 ou la fiecare 30,000 de oua.
Desi spalarea lor indeparteaza si mai mult, riscul exista, intrucat salmonella poate fi prezenta in galbenus din cauza infectiei in tesuturile de reproducere ale gainii, scrie ele.ro.
Ouale contin colesterol, insa intr-o cantitate mai mica decat ai crede, care nu afecteaza organismul. Colesterolul este un complex de substante care se gasesc la nivelul fiecarei celule de la ficat, iar cea mai mare cantitate a colesterolului este produsa chiar de catre acesta. Efectele nocive sunt provocate de grasimile nesanatoase din alimente, precum margarina, nu din ouale crude.
sursa: obiectiv.info