Ce se întâmplă dacă ai uter îngroșat! Ce probleme ar putea apărea dacă nu urmezi o schemă de tratament

de: BZI.ro
10:46, 20 sept. 2023

Hiperplazia endometrială, sau uterul îngroșat, reprezintă un fenomen în care endometrul, adică stratul de celule care acoperă interiorul uterului, devine mai gros decât de obicei. Acest fenomen poate conduce la apariția unor sângerări menstruale neobișnuite.

Chiar dacă această afecțiune nu este de natură cancerigenă în mod direct, în unele cazuri poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului uterin, motiv pentru care este recomandat să consultați un medic pentru a monitoriza eventuale schimbări. Hiperplazia endometrială nu trebuie confundată cu uterul fibromatos.

Ce se întâmplă dacă ai un uter îngroșat

Un uter îngroșat poate fi un semnal de alarmă, iar din această perpectivă trebuie să apelezi la un ajutor de specialitate. Pe parcursul anilor de reproducere ai unei femei, uterul dezvoltă lunar un strat de mucoasă. Acest strat de mucoasă uterină este esențial în cazul în care are loc concepția, devenind un mediu propice pentru dezvoltarea embrionului în uter.

Dacă nu se produce concepția, mucoasa uterină este eliminată în timpul menstruației, iar ciclul se reia în fiecare lună. Principala cauză a hiperplaziei endometriale este un dezechilibru între nivelurile de estrogen și progestativ, ceea ce poate duce la faptul că mucoasa uterină nu este eliminată în mod corespunzător în fiecare lună. Îngroșarea neobișnuită a mucoasei uterine poate duce la apariția hiperplaziei endometriale și este adesea asociată cu simptome precum menstruații abundente, cicluri menstruale scurte (oligomenoree) și sângerări postmenopauză.

Există mai multe tipuri diferite de hiperplazie endometrială, care variază în funcție de cantitatea de celule anormale și de prezența unor modificări celulare specifice. Există trei tipuri principale de hiperplazie endometrială, fiecare cu caracteristici distincte:

Hiperplazia Endometrială simplă sau Complexă:

Acest tip implică celule normale care nu prezintă semne de a fi canceroase. De obicei, nu necesită tratament și se poate ameliora de la sine.

Hiperplazia Endometrială Atipică Simplă:

Se caracterizează prin o creștere excesivă a celulelor anormale și este considerată precanceroasă. Precanceroasă înseamnă că există un risc semnificativ că această afecțiune să evolueze în cancer uterin fără tratament adecvat.

Hiperplazia Endometrială Atipică Complexă:

Acest tip implică o creștere excesivă a celulelor anormale și este, de asemenea, considerat precanceroasă. Fără tratament, crește riscul de a dezvolta cancer endometrial sau uterin.
Pentru femeile diagnosticate cu hiperplazie endometrială, este important să înțeleagă că celulele care se acumulează în mucoasa uterină sunt anormale și pot, în timp, să devină canceroase. Din acest motiv, nu ar trebui să ezitați să căutați un diagnostic și tratament adecvat, mai ales dacă experimentați simptome precum menstruații abundente, sângerări postmenopauză și anemie din cauza pierderii excesive de sânge.

Această afecțiune este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta între 50 și 60 de ani, în special în perioada postmenopauză. Totuși, poate apărea și la femeile aflate în perimenopauză, perioada de tranziție în care menstruația devine neregulată. Este esențial să se trateze hiperplazia endometrială, deoarece netratată, aceasta poate evolua în cancer endometrial. Cu ajutorul tratamentelor disponibile, riscul de a dezvolta cancer poate fi redus semnificativ.  Așadar, dacă ai un uter îngroșat, sau ai anumite simptome este bine să apelezi la ajutor de specialitate. Nu lăsa ca situația ta medicală să se agraveze.