Ce se întâmplă cu spitalele din România în plin val 4 al pandemiei de COVID-19. Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a făcut marele anunţ

de: BZI.ro
10:05, 21 sept. 2021

La începutul pandemiei de COVID-19, în 2020, majoritatea spitalelor din România au funcţionat în regim de spital COVID. În plin val 4 al infectărilor cu COVID-19, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a dat asigurări oamenilor că unităţile medicale îşi vor păstra regimul mixt.

Cseke Attila a explicat faptul că spitalele nu se vor împărţi în COVID și no-COVID ci îşi vor păstra circuite mixte.

Cseke Attila susţine că spitalele, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, vor funcţiona în regim mixt

Cseke Attila a explicat, într-o intervenţie, despre valul 4 al pandemiei şi despre viitoarea clasificare a spitalelor din România. Ministrul interimar al Sănătății susţine că unităţile medicale nu vor mai fi împărţite în spitale COVID și non-COVID. Se încearcă păstrarea unităţilor cu circuite mixte. De altfel, ministrul consideră că vor mai fi excepţii de la regulă şi că se va încerca păstrarea accesului bolnavilor cronici la sistemul de sanitate:

„Noi am spus de la bun început că în valul 4 al pandemiei dorim să păstrăm fluxul mixt pe spitale, adică un flux COVID și non-COVID. Asta nu înseamnă că în anumite situații nu o să existe situații în care unele unități sanitare cu pături să fie dedicate numai pentru pacienți COVID. Dorim să păstrăm accesul populației și bolnavilor cronici la spitale”, a spus Cseke Attila.

Spitalul din Timișoara a suplimentat paturile de la Terapie Intensivă

Pe de altă parte, situaţia cazurilor de COVID-19 nu este una fericită la nivel de țară. De exemplu, Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a suplimentat paturile de la Terapie Intensivă:

„În ultimele zile a fost o explozie, practic, de pacienți infectați cu Sars CoV 2 care au ajuns la noi, având forme moderate, dar și severe. Nu puțini sunt cei care au nevoie de oxigen suplimentar. Am fost nevoiți să extindem zona roșie și am introdus alte câteva saloane de la boli infecțioase. Pacienții care erau în acele saloane până acum au fost mutați într-o de pe o altă secție. Pentru asta am reorganizat Secția de Pneumologie. Vrem să o păstrăm . Nu ne putem permite să neglijăm pacienții cu patologii acute, asta în primul rând, dar nici pe cei cu neoplasme. a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. Victor Babeș Timișoara.

În schimb, specialiştii din București au arătat faptul că există de 10 ori mai multe cazuri de infectare cu COVID-19:

 

Bucureștiul va intra, săptămâna aceasta, în scenariul roșu. Timișoara a intrat deja, deci mai toate marile centre universitare vor intra în scenariul roșu. În cinci săptămâni, numerele au crescut de zece ori. În următoarele două săptămâni va începe suspendarea școlilor.

E posibil să ajungem la un vârf de, în medie, 1.500 de cazuri pe zi, asta înseamnă undeva la 40.000 de internări în spitale, undeva în a doua parte a lunii octombrie.

Noi culegem acum ce am semănat în vară și am semănat relaxarea, am renunțat la orice măsură de protecție și de prevenție. Ce este foarte important, măsurile de prevenție aveau rolul de a menține acea stare verde”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma la Antena 3.