Ce se întâmplă cu ratele ieșenilor? Detaliile surpriză din spatele anunțurilor făcute de bănci. Specialiștii avertizează: „Băncile o să taie în carne vie. Nu o să accepte cererile clienților”

de: evelina.chitoroaga
04:00, 20 apr. 2020

Pentru a preîntâmpina acumularea de restanțe, nouă bănci au anunțat deja măsuri pentru clienții din Iași care nu pot plăti ratele la timp sau ale căror venituri sunt afectate de efectele pandemiei de coronavirus. Ieșenii sunt însă sceptici în privința acestor măsuri. „Pe data de 20 martie mi s-a luat din cont rata ce trebuia să o achit luna aceasta. Am un credit de nevoi personale. Banca a anunțat că va lua măsuri pentru amânarea ratelor. Am sunat la bancă și mi s-a spus că dosarul meu este analizat, după ce le-am transmis motivele care stau la baza solicitării mele de a amâna ratele cu 3 luni”, spune o clientă din Iași. Specialiștii din domeniu atrag atenția că ieșenii vor fi nevoiți să plătească ratele, acum sau mai târziu.

„Nu am primit niciun răspuns”

Imediat ce mai multe bănci au anunțat că vor lua o serie de măsuri pentru clienții afectați de criza coronavirusului, ieșenii au depus cereri online prin care solicitau amânarea ratelor. O parte dintre ele au fost analizate de reprezentanții băncilor, însă, potrivit unor clienți din Iași, acestea au fost doar o metodă de a-și face publicitate.

„Eu sunt clientul băncii unde am creditul de 10 ani. Am luat un credit prin Prima Casă, apoi unul de nevoi personale. Am vrut să amân rata la cel de nevoi personale, însă mi s-a spus că trebuie să aștept, să fie analizat dosarul. Nu am mai primit niciun răspuns. Luna aceasta banii au fost luați din contul meu, deci nu a fost amânată nicio rată. Mi se pare că totul e mai mult reclamă, vor să arate că ajută, dar, de fapt, e tot în avantajul lor”, spune A.P., un client din Iași.

Ce măsuri au anunțat băncile?

Măsurile luate de cele nouă bănci constau fie în amânarea ratelor, de la 1 la 4 rate, prelungirea perioadei de grație pentru cardurile de credit sau creșterea numărului de rate fără dobândă la cardurile cu această facilitate, scutirea de comisioane pentru diferite operațiuni online. De exemplu, prin Internet Banking, Mobile Banking sau chiar suspendarea inițierii acțiunilor de executare silită. Astfel, potrivit acestor anunțuri, clienții care apelează la amânări nu vor fi raportați la biroul de credit și nu li se vor aplica penalități. Specialiștii din domeniul bancar spun însă că ieșenii trebuie să fie atenți.

„Amânarea plății nu înseamnă iertare, iertarea de a mai plăti acele rate. Amânarea nu înseamnă că acele rate nu vor mai deveni scadente în perioada respectivă”, susțin consultanții bancari.

„Băncile o să taie în carne vie”

Prima bancă ce a anunțat măsuri pentru clienții săi a fost Banca Românească, apoi Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING, Patria Bank, Garanti Bank, Credit Europe și CEC Bank, dar și Idea Bank. Astfel, una dintre bănci a amânat automat ratele o lună, însă clienții vor trebui să plătească două rate luna viitoare. Specialiștii în economie susțin că ieșenii nu ar trebui să se aștepte ca datoriile să fie șterse.

„Noi, în calitate de clienți, ar trebui să avem așteptări realiste de la bănci. Acestea nu pot să se transforme în Moș Crăciun. Băncile o să taie în carne vie, nu o să accepte cererile, o să-și concentreze eforturile pentru a susține sistemul sanitar”, spune Dan Chirleșan, economist în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor-UAIC.

Clienții vor fi afectați pe termen lung

Mai mult, unele dintre aceste măsuri sunt cu efecte negative pe termen lung asupra clienților. Astfel, chiar dacă ratele se suspendă, dobânzile ar putea crește.

„Băncile care au propus măsurile au făcut un rezumat a ceea ce au propus din primul moment al semnării actelor, când a fost obținut creditul. De exemplu, la o bancă, cel cu cardul de cumpărături beneficiază de prelungirea perioadei de grație, timp de 80 de zile, cu o dobândă de 17 la sută. După cele 80 de zile, dobânda este de 20 la sută. Sau la alta este o clauză de vacanță cu ratele amânate timp de 3 luni. La nivel global este o fugă a capitalurilor de 77 de miliarde de euro, bani care pleacă din țările unde se înregistrează pierderi financiare. Pleacă capitalurile din țările sărace, iar România nu a ajuns la un nivel de dezvoltare ca țară emergentă”, mai spune Dan Chirleșan.