Ce se întâmplă cu pacienții COVID-19 externați la cerere

de: Cristian Zavastin
15:47, 21 iul. 2020

 Premierul Ludovic Orban a vorbit astăzi despre ce se întâmplă cu pacienții de COVID externați la cerere. Ludovic Orban a precizat că românii care au ieşit la cerere din spital înainte de vindecare sau au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus şi nu s-au internat, Direcţiile de Sănătate Publică vor emite decizii care să cuprindă obligativitatea izolării la domiciliu sau internarea în spital.

„Am discutat despre actele normative subsecvente care trebuie emise în aplicarea legii. Prima şi cea mai importantă problemă este legată de cei peste 4.000 de cetăţeni români care, fie au ieşit la cerere din spital înainte de a fi vindecaţi, fie au fost diagnosticaţi pozitiv şi nu s-au internat. Pentru aceste cazuri, Direcţiile de Sănătate Publică vor emite decizii care să cuprindă, pe de-o parte, obligativitatea izolării la domiciliu, pe de altă parte, reevaluarea stării de sănătate prin diagnosticare, urmând ca în cazul în care s-au vindecat, testul ieşind negativ, normal, să iasă din izolare, iar în cazul în care sunt pozitivi, dacă sunt asimptomatici să rămână 14 zile în izolare la domiciliu, sub tratament, iar dacă au simptome care necesită internarea să se dispună prin decizii ale DSP internarea în spital”, a declarat Orban.

 Ce se întâmplă cu pacienții COVID-19 externați la cerere:

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că pacienții au dreptul să ceară externarea doar cu acordul medicului curant care vede că s-a vindecat acel pacient sau acel medic curant indică în continuare internarea solicitand DSP-ului un aviz administrativ pentru acest lucru.

 „Medicul face evaluarea cazului. Dacă este asimptomatic, propune DSP externarea cu izolarea la domiciliu. Dacă vrea, pacientul poate rămâne internat în spital.

 Dacă pacientul refuză internarea, după ce medicul constată că reprezintă un pericol de transmitere, atunci se solicită DSP-ului, care trebuie să vină în 2 ore să dea un act administrativ necesar internării până la vindecare”, a mai spus Tătaru.Potrivit informațiilor oficiale, aproximativ 1.000 de oameni infectaţi cu coronavirus s-au externat în ultimele două săptămâni din spitale şi peste 3.600 de persoane au refuzat efectiv internarea.

Toate aceste persoane infectate cu COVID-19 vor fi căutate de oamenii legii, pentru a se ști care este starea lor de sănătate și să fie întrebaţi dacă doresc să se interneze.

Legea carantinării și izolării, aplicabilă de astăzi

De astăzi, intră în vigoare noua lege a carantinării și izolării, în baza căreia autorităţile vor avea pârghia legală pentru a-i izola sau pune în carantină pe cei care sunt confirmaţi cu coronavirus sau suspecţi de a fi contractat Sars CoV-2.

„Vom introduce măsura carantinării zonale. Va trebui să pregătim actele normative. Astăzi am decis să particip la ora 11 la reuniunea colegiului Ministerului Sănătății la reuniunii cu directorii DSP și la 17 cu prefecții și reprezentanții direcțiilor implicate în lupta cu coronavirus”, a declarat Orban.

Premierul a mai afirmat că, potrivit noii legislaţii, „dacă se demonstrează că o persoană a ieşit din izolare şi a infectat pe cineva, ştiind că este pozitiv, asta înseamnă infracţiune”.

Ludovic Orban a dat şi un exemplu de familie, soţ soţie, care au ieşit din spital, la cerere, de la spitalul mobil de la Ana Aslan, s-au întors acasă şi-au infectat şi copiii, şi părinţii. Potrivit premierului, ambii părinţi ai acestor persoane sunt acum pe secţia de ATI, una dintre ele fiind ventilată.