Ce se întâmplă cu greva generală din învățământ: „Nu există riscul înghețării anului școlar” – GALERIE FOTO
Sindicatele din învățământ au anunțat că greva continuă, iar profesorii nu acceptă propunerile Guvernului privind măririle salariale. În acest context, toată lumea se întreabă până unde pot merge sindicatele, dar și ce se va întâmpla cu anul școlar în curs
Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale a profesorilor, respingând, astfel, ultima ofertă de majorare salarială, înaintată de Guvern. Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1.000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării. Precizăm că, săptămâna viitoare, situațiile școalare în ceea ce îi privește pe elevii claselor a XII-a ar trebui încheiate, urmând ca în intervalul 12-16 iunie să fie susținute competențele digitale și lingvistice din cadrul Examenului Național de Bacalaureat.
Până unde pot merge sindicatele
Reprezentanții sindicatelor din Educație au transmis că profesorii care sunt în grevă au decis să continue acțiunea de protest și marți, 6 iunie 2023, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, care nu au acceptat oferta salarială a Guvernului.
„Să explic mecanismul. Înainte de a intra în grevă generală, noi am anunțat autoritățile, inspectoratele de acest lucru. În primă fază am intrat în grevă de avertisment… Între momentul grevei de avertisment și ziua de luni, când a început greva generală, erau la mijloc aproximativ patru sau cinci zile în care această acțiune putea fi evitată. Guvernul nu a făcut nimic, ei nu au făcut nimic. Probabil s-au gândit că nu vor intra foarte mulți profesori în grevă și se va sparge de la sine. Ei, ghinion. Consultarea a avut loc la nivelul fiecărui județ.
Până în acest moment, la nivelul județului Iași nu mi s-a transmis că angajații din școli sunt de acord cu ultima ofertă a Guvernului. La un salariu de 2.400 de lei, acordarea a 580 de lei reprezintă o sumă simbolică. Apoi, de ce am crede că vor respecta chiar și această ordonanță? Am cerut ca Guvernul să-și asume majorările cerute printr-o ordonanță de urgență, însă nu etapizat, pe un interval atât de lung. Din câte am observat, în ultimul timp, se pare că pentru alte categorii găsesc imediat bani, fără probleme. Membrii noști de sindicat doresc să continue acțiunea. Nu există riscul înghețării anului școlar, cum am mai spus, doar perturbarea calendarului, a examenelor”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.
Continuarea grevei generale din învățământ, justificată
În ceea ce privește justificarea continuării grevei generale din învățământ, liderul USLIP Iași consideră că oferirea acestor argumente sunt valabile doar pentru cei care nu știu cât de complexă este activitatea unui cadru didactic.
„Viața profesională a unui profesor este extrem de condesată, pe lângă orele de predare, aceștia mai fac și activități conexe care au legătură cu predatul la clasă. Profesorii au o normă de lucru de opt ore pe zi. Imediat după intrarea în vacanță, sunt implicați în tot ceea ce însemană desfășurarea Bacalaureatului, mai sunt perioade de practică, grade de dat. Prin urmare, problema asta a faptului că noi, profesorii, stăm patru ore la școală este una falsă și poate fi demontată foarte ușor, dacă există capacitatea de a înțelege. Nu înțeleg de ce trebuie să ne justificăm, aceste lucruri sunt cunoscute de societate, de cei care au bună credință. Vi se pare mult 3.700 de lei pentru un profesor debutant? Noi asta am cerut. Numai pentru o chirie plătești 1.500 de lei”, a precizat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.