Ce se duce la Sfântul Maslu? Aspecte pe care trebuie să le cunoști despre această slujbă tămăduitoare

de: BZI.ro
11:04, 18 sept. 2023

Majoritatea credincioșilor doresc să cunoască ce se duce la Sfântul Maslu. Sfântul Maslu reprezintă un ritual sacru în tradiția creștină ortodoxă în care biserica se roagă pentru cei bolnavi. Slujba are loc în biserici și presupune ungerea cu ulei sfințit și rostirea rugăciunilor pentru vindecare spirituală și trupească a credincioșilor.

Taina Sfântului Maslu, este slujba prin care Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfinţit însoţită de rugăciunea preoţilor. Persoanele care doresc să primească Sfântul Maslu trebuie să se pregătească înainte de ceremonie. Acest lucru implică spovedania și mărturisirea păcatelor și primirea Tainei Spovedaniei, dacă este necesar. De asemenea, se recomandă postul înainte de Sfântul Maslu. Preotul, însoțit de diacon și poate de alți slujitori bisericești, începe slujba Sfântul Maslu prin rostirea de rugăciuni speciale, care includ rugăciuni de cerere pentru vindecare și iertare a păcatelor.

Ce se duce la Sfântul Maslu? Ce se întâmplă în timpul slujbei

Un moment central al Sfântului Maslu implică un ritual în care preotul sau preoții ung credincioșii cu untdelemn sfințit, de obicei pe frunte, urechi, nas, gură, mâini și picioare. Procesul de ungere este însoțită de rugăciuni specifice și de invocarea harului divin pentru vindecare. În timpul slujbei, preoții citesc Epistola Sfântului Apostol Iacob

„De este cineva bolnav să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica pe el Domnul, iar de va fi făcut păcate se vor ierta lui” (Iac.5, 15). Înţelegem prin aceste cuvinte că vindecarea bolnavului constă în credinţa sa în Dumnezeu, unită cu rugăciunea preoţilor şi chiar faptul că bolnavul cheamă preoţii să se roage pentru el implică credinţa lui în lucrarea lui Dumnezeu, „Doctorul sufletelor și al trupurilor”, prin aceasta făcând-o  lucrare a Harului lui Dumnezeu cu scopul de a-l vindeca (sufletește și trupește) și întări pe om.”

La Sfântul Maslu trebuie duse mai multe obiecte, printre acestea untdelemn, făină și lumânări. Prin Maslu, untdelemnul și făina dau începutul unei vieți noi, după vindecare. Pentru Sfântul Maslu veți avea nevoie de șapte lumânări, deoarece acestea sunt un simbol sfânt al plinătății darurilor Duhului Sfânt.

Ce se întâmplă după slujbă. Ce trebuie să facă credinciosul cu ingredientele rămase

După ungere, credinciosul poate primi Sfânta Împărtășanie, care este considerată o parte esențială a procesului de vindecare spirituală și trupească. Sfântul Maslu se încheie cu rugăciuni finale și cu îndemnuri pentru credincioși.  Sfântul Maslu este considerat un act de credință și devoțiune în tradiția ortodoxă și este folosit pentru a căuta vindecarea duhovnicească și trupească în vreme de boală sau suferință.

Așadar, și în timpul Sfântului Maslu, preoții obișnuiesc să-și așeze mâinile peste cei bolnavi, evidențiind puterea vindecătoare a Duhului Sfânt. Simbolul punerii mâinilor pe capul bolnavului nu trebuie înțeles ca o prorocire prin intermediul celor sfinte, ci doar ca o reprezentare simbolică a dobândirii tămăduirii prin puterea preoților, în virtutea dreptului și moștenirii oferite lor de către Mântuitorul Hristos.

Din moment ce ai aflat ce se duce la Sfântul Maslu este bine că știi și ce se face cu aceste produse după slujbă. Ei bine, cu făina și uleiul rămase de la Sfântul Maslu se poate face o prescură. Aceasta se consumă în familie. Ingredientele rămase se pun în mâncare doar dacă sunteți siguri că veți mânca toată mâncarea pregătită. Alimentele rămase după slujbă sunt considerate sfinte și este păcat dacă aruncați mâncarea în care le-ați folosit.