Ce se dă de pomană la Moșii de vară! Iată ce e bine să împarți în această zi
Sărbătoarea Moșilor de vară se apropie iar credincioșii trebuie să știe ce se dă de pomană. La Moșii de vară se comemorează toate sufletele celor care au plecat din viața aceasta.
Se oficiază slujbe de pomenire și se oferă daruri în memoria lor.
Ce se dă de pomană la Moșii de vară
Moșii de vară, denumiți și Sâmbăta Morților, sunt sărbătoriți pe 22 iunie 2024, în ajunul Rusaliilor. În această zi dedicată celor decedați, credincioșii ortodocși se adună în biserică pentru a-și aminti de cei dragi care au plecat din lumea aceasta, aducând daruri alimentare în memoria lor.
Conform tradiției creștine, prin aceste rugăciuni și prin oferirea de daruri pentru cei plecați, creștinii cred că îi ajută pe cei decedați să găsească mântuirea.
Este esențial ca fiecare pachet cu pomană să includă și un pahar cu colivă, deoarece grâul din care este preparată coliva simbolizează Învierea, adică biruința vieții asupra morții. De asemenea, pentru că Moșii de vară cad în ajunul Rusaliilor, conform unei vechi tradiții românești, în pachetele cu pomană se adaugă și orez cu lapte.
La Moșii de vară, gospodinele obișnuiesc să împartă și alte bunătăți cum ar fi sarmale, plăcinte, colaci, cireșe, fructe și vin, alături de alte obiecte materiale precum lumânări, tămâie, iconițe, cruciulițe, prosoape, căni și vase din lut, precum și linguri de lemn. Tradițiile Moșilor variază de la o regiune la alta în țară, iar obiectele oferite pentru pomană sunt alese în funcție de posibilitățile fiecăruia.
Traditii și obiceiuri la Moșii de vară
La sărbătoarea Moșilor de vară, creștinii se trezesc devreme dimineața și se duc la biserică cu coliva și colacii pentru a participa la slujba de parastas din Sâmbăta Morților. În același timp, ei lasă pomelnicele la altar, pentru ca preoții să pomenească pe cei adormiți. După încheierea slujbei, creștinii împart pachete cu alimente, colivă și vin celor sărmani în semn de pomană.
În unele regiuni ale țării, după slujba de la biserică, credincioșii obișnuiesc să meargă la cimitir alături de preot pentru a rosti rugăciuni în memoria celor decedați. De asemenea, alți creștini preferă să viziteze cimitirul după slujba religioasă pentru a aprinde lumânări, a curăța mormintele și a așeza flori proaspete în onoarea celor adormiți. În Sâmbăta Morților, o altă tradiție constă în adunarea oamenilor pentru a pregăti o masă bogată cu diverse bucate, în semn de pomenire pentru cei care au plecat din lumea aceasta.
Sărbătoarea Moșilor de vară are loc pe 22 iunie 2024, iar credincioșii dau de pomană pentru cei plecați dintre noi.