Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită: Alimentele un mic dejun sănătos
Gastrita reprezintă un proces inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului și este este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv. Tocmai de aceea este foarte important să știi ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită.
În cele mai multe cazuri, gastrita este cauzată de alimentație nesănătoasă, de bacteria Helicobacter Pylori în stomac, de fumat sau de consumul excesiv de alcool.
Gastrita poate cauza probleme majore de sănătate pe termen lung, precum ulcerul sau alte afecțiuni.
Persoanele care sunt diagnosticate cu gastrită trebuie neapărat să treacă la un mod de viață sănătos, iar pentru asta există o serie de alimente care trebuie introduse în alimentația de la masa de dimineață.
Ce să mănânci dimineața dacă ai gastrită: Musli cu fructe, cereale și iaurt
În cazul persoanelor care au gastrită se recomandă dimineața consumul de fibre și carbohidrați pentru a avea energia necesară unei zile întregi, dar și o digestie cât mai bună.
Din multitudinea de oferte de musli de pe piață, nutriționiștii recomandă variantele cât mai naturale, combinate cu fructe confiate, precum stafide sau merișoare.
O altă variantă de masă care poate fi luată dimineața, chiar dacă este mai puțin bogată în vitamine o reprezintă cerealele cu lapte. Cerealele pot fi, de asemenea, combinate cu iaurt pentru un tranzit intestinal mai bun.
Ouă fierte, pește și fructe
O altă variantă care ajută în cazul persoanelor care suferă de gastrită este consumul la micul meu dejun a 2 ouă, iaurt și pâine prăjită.
De asemenea, este recomandat consumul de pește, varianta cea mai la îndemână fiind o salată de ton sau pește simplu. Altfel, uleiul de măsline este extraordinar pentru gastrită, dar și Omega 3 din pește.
Pentru mic dejun puteți opta pentru o salată de fructe. De obicei, sunt recomandate merele decojite, bananele, papaya, perele sau pepenele.
O altă variantă pentru persoanele care suferă de gastrită este supa-cremă de legume.
Alimente interzise dimineața persoanelor care suferă de gastrită
O mare parte din senzaţiile de usturime a stomacului sau de balonare sunt date de obiceiurile culinare nesănătoare şi de consumul unor alimente interzise pe stomacul gol.
Chiar dacă sunt bogate în Vitamina C şi nutrienţi, roșiile sunt de evitat să fie consumate pe stomacul gol. Roşiile conţin acid tanic, o substanţă care creşte aciditatea în stomac şi poate genera probleme gastrice.
În ultimii ani, preluînd modelul din străinătate, mulţi oameni consumă suc dimineaţa, fără să știe că dacă beau un suc carbogazos când se trezesc pot face ulcer.
Consumul de băuturi carbogazoase pe stomacul gol creşte condiţiile de aciditate şi în timp, poate cauza cancer esofagian. Şi consumul de apă carbogazoasă poate dauna dacă este în exces.
Pentru persoanele cu gastrită nici consumul de croissant cald sau un pateu cu brânză savurat dimineaţă lângă cafea nu reprezintă o idee foarte bună, ba din contra.
Totuși, consumul de produse de patiserie pe stomacul gol poate cauza stomacului tău iritaţii severe din cauza conţinutului mare de gluten.
Alte alimente care trebuie evitate la micul dejun sunt mâncărurile picante deoarece acestea pot cauza creşterea acidităţii şi crampe abdominale.
Dulciurile de asemenea sunt interzise dimineața. Când zahărul ajunge în stomac, organismul uman nu poate secreta suficientă insulină pentru a menţine nivelul normal în sânge. Mai mult, în timp, cei care consumă zahăr pe stomacul gol pot face diabet.