Ce să faci dacă îţi ia foc casa? Primul lucru care trebuie făcut
Iarna, majoritatea incendiilor care apar la locuinţe e cauzată de hornul şi soba necurăţate. Prevenirea este esenţială atât pentru viaţa ta, cât şi pentru a nu-ţi lua foc locuinţa. Daunele severe sunt cauzate de extinderea incendiului, dar şi de alte aspecte. Ce să faci dacă îţi ia foc casa?
Nu mai trebuie spus că focul poate fi dezastruos, dacă e scăpat de sub control. De multe ori, o locuinţă este compromisă complet în numai 2 minute. Neatenţia, necurăţarea hornul şi a sobei duc la adevărate tragedii. De aceea, în acest material vei găsi câteva sfaturi, pe care e bine să le pui în practică în situaţii limită.
6 lucruri pe care să le faci când îţi ia foc casa
Respectă aceste lucruri, pentru a-ți salva casa și, mai important, viața!
1. Folosește extinctorul
Ideal ar fi să ai o alarmă de incendiu. Aceasta te anunţa imediat dacă înregistrează foc în interior. Asigură-te că ai extinctor! Te poate salva chiar şi dacă nu ai alarma de incendiu.
2. Acoperă-ți căile aeriene
Imediat ce ai văzut că nu poţi stinge incendiul, udă un tricou sau un prosop şi pune-l la gură şi nas. Abia apoi urmează paşii de mai jos. Astfel, te asiguri că eşti în siguranţă.
3. Scoate-i din casă pe toţi locuitorii
Imediat după ce ai stins focul sau ai încercat să-l stingi şi nu ai reuşit, scoate-i pe toţi din casă. Uneori, detectoarele de fum nu funcţionează bine, astfel că nu detectează fumul. Insipirand o cantitate mare, se poate ajunge la intoxicaţie.
4. Sună la 112
După ce i-ai scos pe toţi din casă, suna la 112. Atenţie: foloseşte-ţi telefonul mobil. Nu încerca să foloseşti telefonul fix, pentru că ai rămâne blocat într-o cameră, iar focul ar putea să nu-ţi mai permită să ieşi. Totodată, trezeşte-i şi pe vecinii tăi. Trebuie să fie atenţionaţi că există un incendiu extrem de aproape de locuinţa lor.
5. Nu te întoarce după lucrurile de valoare în casă
Viaţa este cea mai importantă! Restul sunt lucruri materiale. Până aduni banii, actele şi alte lucruri de valoare (bijuterii, picturi etc.), foarte posibil ca focul să se extindă şi să-ţi blocheze ieşirea.
6. Închide ușile
Conform unor cercetări, se pare că, dacă închizi uşa după ce ai ieşit din camera în flăcări, focul se extinde mai greu sau aproape deloc.