Ce să faci dacă ai resturi de căpușă în piele. Iată greșeala frecventă care agravează situația

de: Redacția BZI
14:07, 03 dec. 2024

Deși sezonul cald a trecut, o căpușă în piele este de ajuns să alerteze foarte multe persoane pentru că acestea reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate, având în vedere riscurile la care este expusă o persoană afectată. Ele sunt paraziți care pot transmite diferite boli grave, precum boala Lyme sau encefalita de căpușă.

Cu toate că sezonul rece nu este pe placul acestora, trebuie să reții ce trebuie să faci atunci când găsești o căpușă prinsă pe piele. Trebuie luate măsuri pentru a o îndepărta cât mai curând posibil, pentru a reduce potențialul de transmitere a bolii.

Ce să faci dacă ai resturi de căpușă în piele

Căpușele sunt creaturi cu 8 picioare care trăiesc în zone împădurite de obicei. Acestea se mută într-o locație caldă și umedă, spre exemplu axilă, vintre, spatele genunchiului, linia părului, unde se înfundă în pielea omului și se hrănesc cu sânge.

În timp ce majoritatea căpușelor sunt inofensive, unele sunt purtătoare de boală. Atunci când căpușa rămâne în piele, arată ca un mic punct negru care este destul de greu de văzut. Este important să îndepărtați căpușa în maxim 24 de ore.

În cazul în care ai încercat să o scoți acasă cu o pensetă sau cu orice altceva și au rămas resturi în piele trebuie să te duci imediat la un medic pentru a curăța cât mai bine zona. Nu uia că un cap de căpușă lăsat încorporat în piele poate crește riscul de infecție. Capul și părțile gurii căpușei sunt acoperite de germeni periculoși.

Larvele rămân în pielea omului timp de aproximativ trei zile, nimfele timp de trei până la patru zile și femelele adulte șapte până la 10 zile. Dacă nu te-ai dus din prima la un medic îți vei da seama că ai nevoie de unul, în momentul în care aveți anumite simptome specifice.

Printre acestea se numără febra, frisoanele, oboseala, durerile musculare și articulare și durerile de cap. În cele mai multe cazuri, persoanelor mușcate de o căpușă li se administrează antibiotice, mai ales dacă se vede și o erupție cutanată.

Cele mai periculoase insecte din România

La noi în țară există divese specii, unele fiind mai periculoase decât altele. Este important să luați măsuri de precauție pentru a evita contactul și pentru a vă proteja de eventualele pericole reprezentate de boli.

Unul dintre aceste insecte periculoase este gândacul de bucătărie, deși inofensiv la o primă vedere acesta poate fi o sursă de bacterii și poate cauza diverse boli, cum ar fi salmoneloza sau dizenteria.

Pot locui în casă, fără să ne dăm seama, sunt ființe nocturne foarte versatile, care caută mereu hrană, apă și adăpost. Înmulțirea lor e greu de controlat, pot trăi 7 zile fără cap și 30 fără hrană.

Banala muscă în timpul hrănirii se contaminează cu viruși, bacterii, ouă de viermi sau paraziți. Muștele pot avea peste 351 de bacterii diferite, care pot supraviețui zile întregi pe sau în corpul lor. Poate infesta mâncarea oamenilor prin contact direct,defecare sau regurgitare.

În ceea ce privește căpușa care e în piele, este recomandat să consulți un medic dacă după ce este scoasă se observă în continuare roșeață extinsă în jurul locului în care a fost, umflături sau simptome neobișnuite.