Ce să faci când îți întârzie menstruația: Sunt motive să te îngrijorezi?
Ciclul menstrual durează, de obicei, între 28 și 35 zile. Se întâmplă ca ciclul tău să nu mai vină la perioada pe care o știi și atunci te întrebi „Ce să faci când îți întârzie menstruația?“
Întârzierea ciclului menstrual nu înseamnă în mod automat că ai rămas însărcinată. Aproape fiecare femeie s-a confruntat măcar o dată cu întârzieri ale menstruației. Semne de întrebare trebuie să-ți pui de-abia în momentul în care problema este de durată și atunci trebuie să mergi la un medic ginecolog.
De cele mai multe ori, durata diferă la fiecare persoană în parte, putând varia de la 21 la 40 de zile, noțiunea de normal fiind raportată la cum s-a manifestat de la prima perioadă. Există cazuri în care ciclul menstrual este neregulat.
Ce să faci când îți întârzie menstruația: Cauze pentru întârzierea menstruației
Menstruația poate întârzia din multe motive, care nu presupun faptul că ai rămas însărcinată sau că ești premenopauză.
În zilele noastre, stresul poate fi una dintre cauzele care ne poate afecta atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Implicit, și menstruația poate fi afectată de acest factor. Asta se întâmplă deoarece în perioadele stresante funcția secretorie a hipotalamusului, parte a creierului care se ocupă cu producerea anumitor hormoni implicați în reglarea ciclului menstrual, poate fi influențată. Astfel, se poate ajunge la apariția unor tulburări ale ovulației cu afectarea regularității ciclului menstrual.
Emoțiile negative, anxietatea, susținerea unor examene sau stările cu puternică încărcătură emoțională îți pot afecta în mod negative ciclul menstrual.
O altă cauză pentru întârzierea ciclului menstrual ar putea fi o cură de slăbire ținută care a dus la pierderea serioasă în greutate dintr-o dată. În asemenea condiții, este de așteptat ca ciclul menstrual să nu mai vină regulat din cauza acestor fluctuații de greutate. Dacă ai ajuns la o greutate sub media vârstei tale și a înălțimii tale, există posibilitatea ca ovulația să fie inhibată, iar ciclul menstrual să devină neregulat. În cazul în care ai luat în greutate peste media vârstei și înălțimii, atunci se produc o serie de schimbări hormonale care pot afecta ciclul menstrual.
O altă cauză ar putea fi folosirea pilulelor contraceptive. Chiar dacă acetea sunt indicate în unele cazuri pentru reglarea ciclului menstrual, dacă nu sunt administrate corect, menstruația poate să întârzie. În anumite cazuri, după o perioadă mai lungă de utilizare de pilule este posibil ca menstruația să fie redusă ca flux sau chiar absentă.
Ce înseamnă dacă îți vine menstruația mai devreme
Sunt situații când mensturația vine mai devreme. Acest fapt poate fi cauzat de mai mulți factori. Poate fi vorba despre stres și excitare severe, tulburări mentale care nu par să afecteze fizic corpul, dar pot face ca menstruația să vină cu o săptămână mai devreme. Anumite schimbări bruște în greutate și ținerea unor diete dure sau exercițiile fizice grele pot duce, de asemenea, la perioade timpurii ale ciclului menstrual,
O altă cauză ar putea fi sexul dur, care poate duce la lacrimi și abraziuni în vagin și col uterin. Contraceptivele orale și alte medicamente hormonale pot duce la dezechilibru hormonal, care poate duce la eșecul precoce al menstruației;
De asemenea, infecțiile cu transmitere sexuală pot provoca menstruația timpurie.