Ce să faci când auzi cucuveaua cântând? Ce părere au preoții

de: BZI.ro
12:16, 12 aug. 2024

Cucuveaua este o pasăre nocturnă în jurul căreia se învârt multe superstiții ce pot produce teama. Aceste superstiții sunt atât de răspândite încât, pentru unii, au devenit un adevăr transmis din generație în generație. Iată despre ce e vorba și ce să faci când auzi cucuveaua cântând.

Ce să faci când auzi cucuveaua cântând

Superstiții legate de această pasăre nocturnă sunt negative, aceasta fiind un simbol al morții și al necazului. Acestea au ajuns atât de populare încât oamenii au început să rănească aceste păsări cu scopul de a se proteja de aceste mituri ce îi bântuie.

Cucuveaua a ajuns să trezească fiori oamenilor din cauza faptului că se zice că, atunci când aceasta cântă deasupra unei case, înseamnă că se prevestește o moarte. Multă lume este înspăimântată de această pasăre, cântecul acesteia fiind considerat macabru. Superstiția este completată și de aspectul lor sobru și temător.

Potrivit tradiției populare, dacă această pasăre cântă pe casă sau în apropierea ei, înseamnă ca ar prevesti boală sau necaz. Cu atât mai mult, dacă cântecul acesteia este auzit în timpul zilei, ar putea însemna un semn de moarte.

În cazul în care cucuveaua cântă pe casa sau în apropierea loculul în care a fost o persoană decedată, înseamnă că răposatul va lua pe cineva cu el. Același lucru se spune și dacă această pasăre apare la geamul casei.

În trecut, oamenii obișnuiau nu numai să alunge aceste păsări, dar chiar să le omoare pentru a se proteja de cele rele care se presupuneau că ar putea să apară.

Ce spun preoții despre această superstiție

Multă lume a apelat la credință în aceste momente nefaste, pentru a fi protejați prin rugăciune. Realitatea este că preoții ortodocși au demontat această superstiție, afirmând că nu este nimic altceva decât o credință falsă, precum multe altele.

Cu atât mai mult, potrivit sfintelor învățături, „superstiţiile sunt credinţe şi practici greşite moştenite din lumea păgână care necunoscând adevărul lui Dumnezeu şi nici adevărurile ştiinţelor naturii şi ale vieţii au rătăcit pe oameni întru neştiinţa lor. Orice fel de credinţe deşarte şi superstiţioase se canonisesc de Biserică ca şi vrăjitoria (VI 61, 65)“.

Preoții mai spun că acest mit al cântecului cucuvelei, precum și altele ca spartul oglinzii sau cel al pisicii negre, nu prevestesc ghinion sau alte aspecte negative ce s-ar putea întâmpla. Deși sunetul cucuvelei poate fi înfiorător, acesta este doar o modalitate naturală de a comunica și nu ar trebui să îți afecteze somnul sau starea de bine.

Există diverse variante ale legendei acestei păsări, unele chiar și pozitive. Unii spun că aceasta prevestește nunta sau apariția unui copil, anunțând noi începuturi, nu sfârșituri. Alții spun că, de fapt, cucuveaua ar fi metamorfozarea unei femei chinuite de către bărbatul ei care își plânge durerea către Dumnezeu. Acest lucru nu este văzut ca pe ceva negativ, ci din contră, este evidențiată dorința femeii de a se apropia de un cămin și de o familie.

Indiferent în ce teorie dorești să crezi sau măsura în care consideri că aceste superstiții sunt adevărate, realitatea este că, în cazul în care întâmpini acest eveniment și te întrebi ce să faci când auzi cucuveaua cântând, nu trebuie să faci nimic. Nu trebuie să pui în pericol viața unei ființe pe baza unor mituri care nu au un fundament real.