Ce s-a întâmplat cu singurul pacient care a supraviețuit tragediei de la Neamț? Tratat de forma gravă a infecției cu coronavirus, bărbatul nu a rămas cu sechele
Singurul supraviețuitor al incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț a învins și infecția cu coronavirus. Tratat de o formă gravă a bolii, bărbatul nu a dezvoltat sechele. După trei săptămâni pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Mobil Lețcani și alte două pe sector COVID-19, a plecat în stare foarte bună
Prognozele medicilor care l-au tratat pe pacientul ajuns la Iași din incendiul produs la Spitalul Județean din Piatra Neamț s-au adeverit. Bărbatul de 74 de ani, internat în Spitalul Mobil Lețcani în stare gravă din cauza infecției cu coronavirus, nu a rămas cu sechele. În urmă cu două luni, medicii se rugau să nu apară probleme care să îi pună viața pacientului în pericol. Asta, după ce experiența acumulată în lunile în care au fost tratați pacienți infectați cu SARS-CoV-2, au arătat că, în orice clipă, starea pacienților se poate modifica major. La pacienții infectați, indiferent de vârstă, s-au depistat sechele destul de grave. Din fericire, organismul supraviețuitorului de la Neamț a luptat cu boala și nu au apărut complicații.
Pacientul care a supraviețuit incendiului de la Neamț a scăpat de infecția cu coronavirus fără sechele pulmonare
Singurul pacient care a supraviețuit tragediei de la Neamț a fost externat vindecat de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași în luna decembrie 2020. Bărbatul în vârstă de 74 de ani, care a ajuns intubat la Iași, avea și alte comorbidități și a ieșit în stare bună din spital, fară apariția sechelelor pulmonare.
„A fost externat într-o stare foarte bună, nefiind dependent de oxigen și nedezvoltând leziuni sechelare ale bolii. Organismul său a reacționat bine în lupta cu infecția cu coronavirus. Trei săptămâni a fost intubat în secția de Terapie Intensivă. Am reușit să îl salvăm și a putut să ajungă cu bine acasă. Am mai avut un pacient pentru care am sperat ca urmare a evoluției că va fi salvat. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Din cei 6 pacienți transportați la Spitalul mobil Lețcani din Iași, doar unul a supraviețuit”, a spus dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Tragediile din unitățile medicale par să fie tot mai frecvente
La nici trei luni de la incendiul de la Piatra Neamț, un alt incendiu la Institutul „Matei Balș” din București a tras un semnal de alarmă. După tragedia de la Neamt, reprezentanții Guvernului anunțau că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și direcțiile de sănătate publică din județe încep controalele în secțiile de terapie intensivă și verificarea instalațiilor și a condițiilor de punere în funcțiune a aparaturii medicale în ATI. La Institutul „Matei Balș” din București, la finalul lunii ianuarie 2021, s-a produs un incendiu care s-a soldat până în prezent cu 8 decese. Multe măsuri și modificări se anunță la nivelul unităților medicale pentru a se evita astfel de tragedii.
La Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, reprezentanții au anunțat că personalul medico-sanitar a realizat exerciții și simulări de evacuare a persoanelor în caz de incendiu. Totodată, au achiziționat și înlocuit extinctoare, au întocmit și au respectat un plan de măsuri care include printre altele și contractul cu un serviciu privat permanent pentru stingerea incendiilor și pentru prevenție.
Foto: arhivă